Blagoslov oltara i obnova crkve u Runovićima

Filijalna crkva Sv. Nikole u Podosoju u župi Runovići koja je izgrađena 1838. godine na temeljima stare, dobila je novi oltar, ambon, vrata kao i zvonik na preslicu koje je svečano na Drugu nedjelju došašća 5. prosinca, blagoslovio po odredbi splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, imotski dekan, župnik i gvardijan fra Zoran Kutleša.


Uvod u svečanu svetu misu bio je kratki pozdrav runovićkog župnika fra Mladena Prolića, a zatim blagoslov novoga kamenog zvonika na preslicu te novopostavljenih vrata koje će krasiti ovu crkvu. Nakon toga uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio fra Zoran Kutleša uz koncelebraciju župnika fra Mladena Prolića te uz fra Nedjeljka Jukića, profesora u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju i fra Ivana Režića, župnog vikara u Imotskom.
Svoju propovijed dekan Kutleša započeo je mišlju kako je Crkva kao zajednica vjernika te crkva kao sakralna građevina u kojoj se okupljaju članovi Crkve veoma važna i čini je bitnom sastavnicom svake župne zajednice. Naglasio je kako je svaka crkva zasigurno najljepši i najuređeniji dio svakoga mjesta jer su  oduvijek vjernici pa čak i oni siromašnog materijalnog stanja oduvijek težili da njihova crkva bude lijepa i skladna, a kako je rekao "to se generacijama očitovalo i u djelima mještana sada nažalost skoro u potpunosti iseljenog Podosoja". Istaknuo je i bit došašća kao vremena priprave za Božić, najsvečaniji kršćanski blagdan te je vjernicima napomenuo kako u vremenu došašća moraju otvoriti svoje srce kako bi što dostojnije dočekali rođenje Kristovo.
Nakon homilije o.dekan izvršio je blagoslov oltara i ambona koji su nastali prema idejnom rješenju fra Ante Branka Periše, akademskog slikara, a koji je izrađen u kamenoklesarskoj radionici župljanina Marija Puljića, na kojem je potom služena prva sveta misa.
Na svetoj misi kojoj je nazočilo nekoliko stotina iseljenih Podosojana te vjernika župe Runovići, pjevao je Veliki mješoviti zbor iz te župe pod ravnanjem njihove dugogodišnje voditeljice gđe. Maje Biočić, inače ravnateljice u OŠ Runovići.
Po završetku misnog slavlja župnik fra Mladen Prolić inače i glavni inicijator obnove ove crkve uputio je posebnu zahvalu svim župljanima koji su u ovom kriznom vremenu dali svoj doprinos te temeljito obnovili svoju crkvu u rekordnom vremenu od pola godina.
Nakon temeljite obnove crkve koja je izvršena 1967. godine ove godine  ponovno je temeljito obnovljena. Osim novog oltara te ambona i vrata kao i zvonika na preslicu, postavljena je i nova strujna izolacija te su promijenjena sva rasvjetna tijela kao i postavljena nova žbuka i rozeta na pročelju crkve.