Adventska duhovna obnova svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

U marijanskome svetištu Vepric u srijedu, 1. prosinca održana je adventska duhovna obnova za svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem u kapeli Milosrdnog Isusa u kojemu je don Stanko Vrnoga održao prigodno razmišljanje. Zatim je svaki svećenik imao priliku pristupiti sakramentu pomirenja. Uslijedilo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Potaknut evanđeljem dana, nadbiskup se u homiliji dotaknuo nekoliko tema o svećeničkom služenju i poslanju, (ne)prilikima na koje svaki pojedinac nailazi, ali i na to kako se ne smije zaboraviti da svaki svećenik ima na raspolaganju milost darivanja onoga što je i sâm primio, ma kako god se učinilo pastoralno djelovanje zahtjevno i teško.




U prigodnome predavanju naslovljenu "Svećenički i pastoralni advent", fra Ante Akrap je uspješno sintetizirao čitavu lepezu svećeničkoga djelovanja u aktualnom trenutku. Adventsko vrijeme je uvijek nova prilika za vlastito preispitivanje, ali i za nove odluke. U svijetu koji je obilježen pluralizmom koji nužno ne mora negativno utjecati na pastoral, poželjno je razborito procijeniti aktualni trenutak i u njemu jasno iznijeti svoje ciljeve.
Nakon predavanja nadbiskup je iznio vlastita razmišljanja u godini obitelji i pripravi pohoda svetoga oca našoj domovini, osvrnuvši se također na predstojeće blagdansko vrijeme.