Blagdan sv. Tudora u Okrugu

Župa sv. Karla Boromejskog iz Okruga na otoku Čiovu proslavila je 9. studenoga blagdan svog zaštitnika sv. Tudora. Nakon procesije s kipom sv. Tudora oko stare seoske jezgre svečanu misu u novoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa predvodio je fra Nikola Mate Roščić, uz koocelebraciju župnika don Maria Matkovića, don Ante Čulića, fra Ive Sadrića, don Dražena Balića, don Jurice Petkovića, fra Gracijana Gašperova i don Mile Čale te uz pratnju župnog zbora kojim ravna maestrica Tončica Josipović. Misnom slavlju nazočio je veliki broj Okručana i vjernika iz susjednih župa sa otoka Čiova, među kojima je bio i načelnik općine Okrug sa svojim suradnicima.


U propovijedi fra Nikola je istaknuo da su mučenici poput sv. Tudora primjer kako bi kršćani u svim vremenima i prostorima trebali svjedočiti za Krista. Rimski legionar Tudor (Božidar) prihvatio je mučeništvo kao svoj osobni dokaz pristanka uz Isusa Krista - Spasitelja. Od najstarijih vremena do današnjih dana  mučenici su cvijet vjerovanja u Isusa Krista i kršćanskog življenja. U propovijedi se fra Nikola dotaknuo i takozvanog 'nevidljivog mučeništva' - onih čiji je život, ako ga dosljedno žive, uistinu pravo mučeništvo, a to vrijedi kako za svećenike i redovnice tako i za sve članove kršćanske zajednice, posebno za očeve i majke koji čestito žive i u znoju lica svog zarađuju kruh za svoju obitelj. - Neka sv. mučenik Teodor ili Tudor bude nadahnuće svakom vjerniku ove župe i ovog našeg dragog naroda da se unatoč svim zlim pojavama uspijemo odhrvati i junački - mučenički dati svjedočanstvo za Boga, Domovinu i svoju obitelj - zaključio je fra Nikola Mate Roščić. Sv. Tudor se u Okrugu slavi također  kao Dan općine koji  je ove godine obilježen prigodnim sportsko-kulturnim programom.
Možemo napomenuti da se Okrug 1575. godine spominje kao župa sv. Teodora, a godine 1638. kao kapelanija sv. Teodora. Sv. Teodor, u narodu Tudor, bio je naslovnik župe sve do druge polovice 19. stoljeća.  Od tada pa do današnjnih dana zamijenio ga je sv. Karlo Boromejski, a zaštitnik župe  i općine Okrug i dalje ostaje sv. Tudor.
Pri kraju misnog slavlja župnik don Mario Matković se zahvalio dragom Bogu i zaštitniku sv. Tudoru što je prestala kiša za vrijeme procesije, kao i fra Nikoli na nadahnutoj propovijedi te braći svećenicima koji su koncelebrirali, kao i svima koji su na bilo koji način pripomogli da se ovo misno slavlje dostojanstveno održi.