Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije 11/2010.

Pod predsjedanjem splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita dr. Marina Barišića, u subotu 6. studenoga u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, održana je sjednica Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije.


Na početku sjednice nadbiskup je pozdravio sve prisutne svećenike i kratkim izlaganjem uveo u program rada Vijeća. Naglasio je kako je briga za cjelokupnu Crkvu povjerena svima, osobito onima koji po službi i pozivu imaju udio u odgovornosti za druge.


 



Dnevni red sjednice je bio raspoređen u nekoliko cjelina. Kako je u samome uvodnome dijelu otac nadbiskup naglasio, cilj ove tekuće pastoralne godine je sve veća zauzetost u pastoralu mladih, a jednako tako i u pastoralu obitelji.


Tako se razmatralo o aktualnim problemima i izazovima u kojima se nalaze župnici sa svojim pastoralnim suradnicima, kao i o pokušajima ostvarivanja konkretnih pastoralnih sredstava u postizanju boljih rezultata u radu s ovakvim ciljanim skupinama.


Kateheze za rad s roditeljima, zaručnički tečajevi, ali i bolja koordinacija župne kateheze, osobito mladih - sve su ovo bili jedni od prijedloga za što bolju ostvarivost i suradnju u pastoralu obitelji i mladih.


Također je u sklopu ove točke dnevnoga reda bila i nacionalna proslava Dana obitelji koja će se održati u zajedništvu sa svetim ocem Benediktom XVI sljedeće godine u Zagrebu.


Nakon ove glavne točke sjednice Vijeća, ostalih nekoliko tema bilo je pastoralno-pravne naravi. Razvila se diskusija o artikulaciji pohoda obiteljima, pastoralu zvanja i trenutnome stanju u sjemeništima. Naglasak je stavljen na što veću otvorenost samih župnika prema novim generacijama mladih i njihovoj duhovnoj formaciji i eventualnim duhovnim, tj. svećeničkim i redovničkim zvanjima.


Kao posljednja točka dnevnoga reda sjednice bila je aktualna situacija po župama nabiskupije o Redu sprovoda. Različiti običaji koji se vežu za pojedina mjesta zasigurno su duhovna baština koju treba očuvati, ali na takav način da se ne dogodi da se uslijed velikih običajnih praksi nehotice zapostavi smisao liturgije sprovoda.


Po završetku sjednice, otac nadbiskup je izrekao zahvalu za uloženi trud, kritike, prijedloge i savjete te na njihovoj odgovornosti za što bolji napredak mjesne Crkve u pastoralu, na dobrobit svih, kako svećenika i njihovih suradnika, tako i svih vjernika, dapače svih ljudi.