Nadbiskup Barišić na Svi Svete na splitskom groblju Lovrinac

"U tišini groblja, u sabranosti i iskrenosti srca, na svetkovinu Svih svetih, braćo i sestre, zahvalno i s pijetetom sjećamo se svojih pokojnika. Sjećamo se naših najmilijih, naših poznanika, branitelja i svih onih koji su otišli ispred nas i preselili se u vječnost. U ozračju današnjeg dana doživljavamo povezanost našeg doma i groba, naših živih i pokojnih članova obitelji", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći, na svetkovinu Svih Svetih 1. studenoga, misno slavlje na splitskom groblju Lovrinac. "Ljudi rado putuju.




Ima i onih koji ne žele ili ne mogu putovati. Ali, braćo i sestre, svi smo mi za putovanje. I već smo na putu! Uvijek kod putovanja nastaju poteškoće koje stvari staviti u kovčeg, što ponijeti sa sobom? Ali, ima jedno neizbježno putovanje, koje isključuje stvari i putne torbe. Ali ne putujemo prazni. Nosimo sebe, svoje misli, riječi, snove, nakane, neostvarena i ostvarena djela, propuste, nosimo svoju dobrotu i svoju grešnost", rekao je nadbiskup Barišić započevši svoju propovijed te nastavio: "U ove dane razgovarajući u obitelji o našim pokojnicima, ne spominjemo ih toliko u svjetlu materijalne ostavštine, već daleko više u svjetlu onoga što su sa sobom ponijeli, a ujedno nama ostavili. Sjećamo ih se u svjetlu ljudskosti, poštenja, odgovornosti, solidarnosti, pravednosti, mira, pomirenja, iskrenosti, ljubavi. Vrednote koje poniješe sa sobom najbolje ih predstavljaju i zadržavaju u našemu životu."
Nadbiskup je upozorio na paradoks našega doba: "Znanstveno-tehnička sigurnost često je danas izvor straha i nesigurnosti života. Oni koji ne prihvaćaju radosnu vijest evanđelja na kraju krajeva se nalaze u situaciji da svoju sigurnost temelje ne na sigurnosti, već na vjeri u svoja ljudska dostignuća. Tako, često se danas čuje: 'Moraš imati povjerenja u sebe ako želiš uspjeti!'" Dobar je to savjet, nastavlja, ali samo Bog je dostojan potpunog našeg povjerenja. Nismo mi gospodari svoga niti života drugih. Naš život, naša vjera je dar Božji, bez kojega se čovjek ne može ostvariti. "U svima svetima ostvarili su se konačni dometi za naš svijet čudesne logike Isusovih blaženstava. No, blaženstva nam postaju uvjerljivija i bliža preko primjera života naših dragih pokojnika. Zajedno sa znanim i neznanim svjedocima ljudskosti i vjere živjeli su proročki ovaj izazov i rizik blaženstava; otvarali su nove putove i uklanjali granice nepovjerenja; humanizirali su i vodili čovječanstvo naprijed; svojim životom naviještali su konačni smisao naše sadašnjosti; tražili su i pronalazili zlatnu nit nade života koja se ponekad mogla i može izgubiti u vrtlogu povijesnih i društvenih zbivanja; mnogi od njih bili su mali, obični ljudi, ali su redovite i obične stvari svojom autentičnošću učinili velikim i važnim", istaknuo je te dodao: "Među njima ima i mnoštvo onih koji dođoše iz nevolje velike. Toliki su bili svjesni da će poradi Krista, raspetog i uskrslog izgubiti posjed, dom, radno mjesto, ulogu u društvu, pa čak i sam život. Uza sve to u svojoj vjeri i nadi, bili su sigurni da nisu izgubljeni. Sve njihove sudbonosne životne priče imaju jednu jedinu trajnu poruku: Bog je Bog! Bog je ljubitelj života, ljubav koja nas ne napušta", kazao je nadbiskup Barišić naglasivši da je ova poruka ujedno i njihova oporuka, ostavština najvažnijeg njihovog bogatstva svima nama za naš život. Na kraju svoje propovijedi pozvao je okupljeno mnoštvo vjernika da potaknuti primjerom tolikih vjernih svjedoka, svih svetih i pokojnika, nadahnuti i ohrabreni njihovim životom, ispovjede svoju vjeru u Boga Oca, Stvoritelja svemogućega, vjeru u uskrsnuće i život vječni. Nakon misnoga slavlja za križem u procesiji išli su brojni vjernici, ministranti, časne sestre, bogoslovi, pjevači sastavljeni od više splitskih župnih zborova pod vodstvom fra Stipice Grgata i oko trideset svećenika, do središnjega križa "obgrljena" svijećama gdje je nadbiskup izmolio blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve.