Proslava 180. obljetnice župe Svih svetih u Gali

Na svetkovinu Svih svetih, svojih nebeskih zaštitnika, u ponedjeljak 1. studenoga, istoimena cetinska župa Gala - Gljev kraj Sinja, svečano je proslavila 180. obljetnicu postojanja župe.


Procesiju i središnje misno slavlje u crkvi Svih svetih u Gali predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji s fra Ivanom Norcem Kljajom, dekanom Cetinskog dekanatata don Stipom Ljubasom, gvardijanom fra Božom Vuletom, fra Lukom Tomaševićem i drugim svećenicima iz rodne župe te bivšim župnicima. U svojoj je propovijedi nadbiskup naglasio: "Ljudi rado putuju. Ima onih koji žele i koji ne mogu putovati. Ali svi smo pozvani na to putovanje. I već smo na tom putu! Na tom putu nastaju problemi koje stvari staviti u kovčeg, što ponijeti sa sobom? Ima jedno neizbježno putovanje, koje isključuje stvari i putne torbe. Na tom putu ne putujemo prazni.




Nosimo sebe, svoje misli, riječi, ostvarena i neostvarena djela, propuste, nosimo svoju dobrotu i svoju grešnost". Nadalje, pozvao je sve župljane na vjernost Bogu i Crkvi, onu vjernost koju su gajili i njihovi pradjedovi u teškim i sumornim vremenima. "Toliki su bili svjesni da će poradi Krista izgubiti posjed, dom, radno mjesto, pa čak i sam život. Uza sve to, u svojoj vjeri i nadi su bili sigurni da nisu izgubljeni. Njihove sudbonosne priče imaju jasnu poruku: Bog je ljubitelj života, ljubav koja nas ne napušta" - naglasio je mons. Barišić, istaknuvši da je ta poruka ujedno i njihova oporuka, ostavština najvažnijeg njihovog bogatstva svima onima koji žive u ovoj župi. Svečano euharistijsko slavlje uzveličao je župni zbor pod ravnanjem mo. s. Mirte Škopljanac-Mačina. Župa se za ovu proslavu pripremala trodnevicom. U četvrtak, 28. listopada, na temu "Večer molitve i zahvale" krunicu i svetu misu predvodio je fra Petar Gulić, župnik sv. Ilije u Metkoviću, a klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je p. Branko Zebić. U petak, 29. listopada, na temu "Večer u čast mučenicima i svjedocima vjere" molitvu krunice i sv. misu predvodio je fra Nikica Ajdučić, župnik župe Gospe Sinjske. Nakon svete mise predavanje "Stradanja župljana u Drugom svjetskom ratu i poraću" održao je prof. Ivan Kozlica, a predavanje: "Župnik i mučenik fra Metod Vezilić" održao je fra Stjepan Čovo. U subotu, 30. listopada, krunicu i sv. misu predovio je fra Luka Tomašević, profesor na KBF-u u Splitu. Na svete mise, fra Antonio Mravak, franjevački bogoslov, moderirao je predstavljanje knjige o župi koju je uredio fra Luka Tomašević. O knjizi su govorili fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, fra Gabrijel Jurišić, urednik zbornika 'Kačić' te urednik fra Luka Tomašević. Glazbeni dio večeri animirao je zbor franjevačkih bogoslova. U nedjelju, 31. listopada, u 16.00 sati trodnevnica je započela sakramentom pomirenja, a zatim je fra Bože Vuleta, provincijski vikar i gvardijan samostana Gospe Sinjske, predvodio svetu misu. Svečani krasnoslov o župi priredio je fra Blaž Toplak, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju.