Posveta crkve sv. Franje Asiškoga u Metkoviću na Kladi

Na svetkovinu sv. Franje 4. listopada splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić  posvetio je crkvu Sv. Franje Asiškog na Kladi u nazočnosti mnoštva vjernika župe Sv. Ilije proroka u Metkoviću. Nadbiskupa je dočekala svečana zvonjava s metkovskih crkava, a samo slavlje posvete započelo je ispred crkve, gdje se okupila župna zajednica, osobito žitelji Klade i njihovi gosti. Nadbiskup je u pratnji svećenika suslavitelja i službenika došao ispred zaključanih crkvenih vrata te pozdravio okupljeno mnoštvo i izrekao kratki nagovor. Potom je župnik fra Petar Gulić predao nadbiskupu ključeve crkve, a nakon toga je otključao vrata crkve. Nadbiskup je zatim sve okupljene pozvao da uđu u crkvu. Kada je završio obred ulaza, nadbiskup je u prezbiteriju blagoslovio vodu i njome poškropio narod - u znak pokore i u spomen krštenja, a zatim stijene i oltar crkve. Nakon toga je cijela zajednica, predvođena župskim zborom, svečano zapjevala pjesan Slava Bogu na visini. Poslije homilije u kojoj je nadbiskup istaknuo važnost žive Crkve i potrebu življeg svjedočenja vlastite vjere, upravo po primjeru sv. Franje - i ispovijesti vjere, fra Filip Mimica i fra Antonio Mravak pjevali su Litanije svih svetih. Zatim je nadbiskup kod oltara izrekao posvetnu molitvu, a potom svetom krizmom pomazao menzu oltara i četiri stijene crkve. Zatim je fra Antonio s dna crkve na oltar donio žarište za paljenje tamjana. Nadbiskup je stavio tamjana u žarište, a potom u kadionicu; s kojom je pokadio oltar. Nakon kađenja službenici su otrli krpama menzu oltara i prekrili ga oltarnikom. Uslijedio je obred rasvjetljenja oltara i crkve: nadbiskup je fra Paviši Norcu Kevi predao upaljenu svijeću, kojom je on pripalio svijeće kod oltara, a potom su upaljena i sva svjetla u prezbiteriju. Poslije tog obreda uslijedilo je euharistijsko bogoslužje.




Na kraju je župnik izrekao zahvalu svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovomu slavlju, istaknuvši osobito sve župnike i župske vikare koji su radili na izgradnji ove crkve Božje, kao i na duhovnom rastu žive Crkve. Potom je pročitao Povelju o posvećenju crkve Sv. Franje Asiškoga. Nadbiskup je još jednom izrazio zahvalu cijeloj župnoj zajednici, nakon čega su svi okupljeni zapjevali Tebe Boga hvalimo.


Crkva sv. Franje Asiškoga na Kladi izgrađena je 1979.-1982. god. po nacrtu  ing. Vinka Galića iz Mostara. Blagoslovljena je 22. kolovoza 1982. godine. To je moderna betonska građevina, izgrađena uglavnom doprinosom vjernika i dobrotvora uz malu pomoć franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Iza svetišta su pomoćne prostorije. U njoj je više umjetničkih djela: Gospin kip, rad Josipa Marinovića, kip sv. Franje, rad ak. kipara Krune Bošnjaka, postaje Križnog puta, rad ak. slikara Vatroslava Kuliša, triptih iza oltara  s likovima uskrslog Krista, sv. Nikole Tavelića i sv. Leopolda Mandića  izradio je ak. slikar fra Ante Branko Periša. God. 1994. uređen je crkveni okoliš prema nacrtu ing. Marka Milasa, godinu poslije nabavljene su nove klupe, a g. 1999. elektrificirana su zvona i stavljen novi razglas. prostor ispred crkve uređen je 2003., a dvije godine poslije izvršena je temeljita rekonstrukcija i obnova krova, a 2006. obnovljena je i unutrašnjost crkve.