Solinjani proslavili blagdan Male Gospe i Dan grada

Zvona Gospe od Otoka označila su u srijedu 8. rujna u najstarijemu marijanskom svetištu u Hrvata početak svečane proslave Rođenja Blažene Djevice Marije. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s nadbiskupom u miru Antom Jurićem, pastoralnim vikarom mons. Dragom Šimundžom, župnikom don Vinkom Sanaderom i ostalim svećenstvom. "Pred 14 stoljeća dogodio se susret svjetla i tame, Radosne vijesti i povijesti, susret koji je prosvijetlio i odredio sudbinu hrvatskog naroda. Ovdje su naši pradjedovi prosvijetljeni svjetlom Krista raspetoga i uskrsnuloga, po daru vjere iz vode i Duha Svetoga doživjeli svoje preporođenje i novost života. Ovdje je hrvatski narod postao Nikodem - narod pobjednik. Pobjednik, jer je Sunce pravde, Isus Krist, ušao i u naše hrvatsko rodoslovlje", kazao je nadbiskup Barišić pozdravivši nazočne te čestitavši Solinjanima Dan grada.




"Ovdje nam se danas iskreno zapitati kao krštenici: svjedočimo li novost preporođenja iz tame u svjetlo, iz poganstva na milosni život ili smo mi ostali i postali pogani - neopogani suprotstavljeni kraljevstvu svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira?! A kad se Bog potisne, stvara se pogodno tlo za idole - često promašene, površne i prazne pojedince koji nam neprimjetno ponižavaju i zarobljuju naš život. Klanjamo se božanstvima moći, vlasti, novcu, profitu i karijeri. Nisu li nam ova neopoganska božanstva prisutna ne samo u našemu mentalitetu, nego i na prijestoljima našega života - osobnoga i obiteljskoga?! Nismo ni svjesni koliko nas neopoganska božanstva čine sebičnima, agresivnima, neosjetljivima za potrebe drugih, čine ovisnicima i svojom ovisnošću navlače na nas tamu noći. Nije li sve ovo prepoznatljivo i u našim svakodnevnim društvenim, obiteljskim i bračnim odnosima", upozorio je nadbiskup. 
"Prisjetimo se da se nekada za promašeno i nenormalno ponašanje znalo reći: Pa što ti je, čovječe, jesi li ti kršten? Najveća pobjeda je pobijediti samoga sebe. Pobijediti svoj egoizam, nepravde, podjele, krađu, kriminal, nepoštenje, nevjernost....Pobijediti svoje tame. Može li i danas hrvatski narod i hrvatsko društvo još više postati Nikodem = narod pobjednik?", upitao je nadbiskup. Govoreći tko su i što su kršćani za svijet, pisac poslanice Diognetu u III. stoljeću reče: "Po svemu su slični drugim građanima, a ipak žive jedan drugi stil života. (...) Žene se kao i ostali i rađaju djecu, ali ne odbacuju još nerođenu djecu kao pogani. Jednostavno, što je duša u tijelu to su kršćani u svijetu. (...) Bog ih je postavio na takav položaj s kojega im nije dopušteno pobjeći". U tom je surječju nadbiskup Barišić upitao: "Nismo li zaboravili svoj poziv i poslanje, pobjegli i povukli se kao kršćani s tolikih polja i područja kulturnoga, društvenog pa čak i crkvenog života?! Nije li nam život često zapreka navještaju Riječi kojim niječemo ono što riječima naviještamo? Jesmo li svjesni da grješnost i skandal pojedinih članova Crkve blate cijelu zajednicu, što mediji vješto koriste, dajući veću pozornost jednom stablu koje pada, nego šumi koja tiho buja i raste?! Zašto je jača slika i doživljaj Crkve danas po njezinim članovima koji ne žive svoje krštenje, od onih koji iskreno, odgovorno i svjedočki žive svoj krsni savez s Bogom i bližnjima?!" 
Po lijepom drevnom običaju, brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja i euharistije, a misno slavlje, koje je zajedno s procesijom prigodnim riječima animirao don Ante Mateljan, završilo je himnom Lijepoj našoj i Gospinom pjesmom Zdravo Djevo. U misnom su slavlju sudjelovali solinski gradonačelnik Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, brojni (grado)načelnici, predstavnici crkvenih i društvenih ustanova te javni kulturni djelatnici. Pjevanje je predvodio zbor Kraljice Jelene, koji je sastavljen od župnih zborova iz Solina, Vranjica, Klisa, Kučina, Mravinaca te splitskoga Velog Varoša.


Proslava blagdana Male Gospe u Solinu u srijedu 8. rujna nastavila se u poslijepodnevnim satima. Misu u 16 sati uz blagoslov djece i bolesnika predvodio je don Ante Vranković, župnik župe Sv. Pavla na Pujankama u Splitu, a pjevao je VIS Znak mira iz te župe. Svečano misno slavlje u 18 sati na Gospinu Otoku, umjesto najavljivanog pomoćnog zagrebačkog biskupa Ivana Šaška, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s nadbiskupom u miru msgr. Antom Jurićem, pastoralnim vikarom mons. Dragom Šimundžom te ostalim svećenicima. Prigodnu je propovijed vjernicima uputio mons. Šimundža koji je istaknuo kako nas je na Gospin Otok dovela ljubav prema Majci Mariji čiji smo zagovor nebrojeno puta u životu osjetili i doživjeli. Gospa nas je hrabrila u teškim životnim trenucima u kojima smo zahvaljujući svojoj vjeri izlazili kao pobjednici. Živimo u vremenu ubrzanog ritma života i tehnoloških dostignuća, pa se zna čuti kako nam vjera nije potrebna za bolji i napredniji život. Svjedoci smo baš suprotnog gledišta, bez vjere je život prazan i nema smisla. Kada čovjek u srcu nosi ljubav prema Bogu i Majci Božjoj, kada svoju djecu odgaja u poštivanju deset Božjih zapovjedi, svakodnevno prima Božji blagoslov jer je Bog darežljiv u darovima i materijalnim i duhovnim, naglasio je dr. Šimundža istaknuvši kako je vjera stvarala kulture i humanizirala društvo, a mnogi se danas te iste kulture i društva odriču. Božji čovjek ne može živjeti kao da Bog ne postoji. Neki se vjenčaju u Crkvi, pa se potom razvode, mladi prime sakrament potvrde, a poslije ne dolaze u crkvu. Takav način života ne vodi ničemu i nikomu, a treba nas voditi Onomu koji nas je na križu svojom smrću spasio i darovao nam život vječni, istaknuo je u propovjedi mons. Šimundža. Na kraju misnog slavlja riječ zahvale svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je župnik i upravitelj svetišta don Vinko Sanader. Rijeka hodočasnika koja se na blagdan Male Gospe i ove godine slila uz solinski Jadro, njih više desetaka tisuća, svjedoči o vjernosti puka ovoga kraja Majci Božjoj, ali i o njezinom moćnom zagovoru.