Misa za gimnazijalce Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu u povodu početka nove školske godine

U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u ponedjeljak 6. rujna u sjemenišnoj kapeli. Koncelebrirali su ravnatelji gimnazije i sjemeništa, profesor don Josip Dukić i dr. don Mladen Parlov te odgojitelji i profesori, a svečano je bogoslužje svojim pjevanjem uveličao mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije. 


"Ovo je važan trenutak ne samo za naše đake i nastavnike nego za cijelu našu domovinu jer je danas u pokretu 560 000 đaka osnovne i srednje škole. U to su uključeni i roditelji i djedovi i bake ali i prodavači sendviča i krafna. Ovo je jedan pokret ususret budućnost koja je prisutna u vama dragi mladi", naglasio je nadbiskup pozdravivši nazočne. U prigodnoj se homiliji mons. Barišić poslužio evanđeoskom slikom stabla da bi opisao potrebno vrijeme i način sazrijevanje čovjeka. "Stablo treba vremena, ljubavi, pažnje kako bi dalo svoj plod. Ono ima korijenje kojim crpi sokove iz zemlje ali i krošnju koja prima snagu odozgo. Dobro stablo može dati samo dobre plodove, a loše stablo loše plodove. Kao i stablo i naš duhovni, intelektualni, fizički rast i razvitak treba vremena, ljubavi i pažnje. Trebamo se ukorijeniti, naporno i redovito raditi te snagu crpiti iz molitve kako bismo dali dobre plodove", istaknuo je nadbiskup dodavši da se u sinergiji rada i dara formira osoba koja daje dobre plodove koji su spoj odgoja i obrazovanja, informacije i formacije. Nadbiskup je podsjetio na četiri temeljne vrijednosti koje Nacionalni okvirni kurikulum (NOK) za predškolski odgoj, opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje ističe: znanje, solidarnost, identitet i odgovornost, koje se trebaju u međupredmetnoj korelaciji provlačiti kroz sve cikluse odgoja i obrazovanja - od predškolske dobi do završetka srednjoškolskog obrazovanja. U tom je svjetlu pozvao učitelje da pomognu mladim ljudima razumjeti svijet u kojemu žive i razviti kritičku svijest koja će imati pozitivan stav prema ljudskom znanju, ali ga neće apsolutizirati ili ga reducirati na materijalni svijet. Za istinski napredak potrebno je također znati kako ispravno postupati, kako se nositi s novim tehnologijama i njima se služiti, potrebno je u cjelini razumjeti ljudski život i njegovu svrhu. Zaželjevši svima blagoslovljen početak školske godine i đake i profesore pozvao je na usvajanje Božjih sadržaja, na otvorenost srca i radost življenja, na međusobnu solidarnost i lijepu suradnju. 
Na kraju misnoga slavlja, poslije zaziva Duha Svetoga, nazočnima su se obratili ravnatelj sjemeništa dr. Parlov te novi ravnatelj gimnazije don Josip Dukić, dugogodišnji profesor grčkoga jezika u gimnaziji. Zahvalivši nadbiskupu na povjerenoj mu službi ravnatelj Dukić je naglasio da ona za njega znači služenje i rad u službi istine, odnosno zajedno sa profesorima i đacima po planu i programu propisanom od RH kroz školske predmete raditi na otkrivanju istine slijedeći onoga koji za sebe reče: "Ja sam Put, Istina i Život". Službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu vrši don Darijo Čorić, a duhovnika Sjemeništa i Gimnazije don Jure Vrdoljak. U novu je školsku godinu upisano 232 đaka u sva četiri razreda gimnazije, od kojih je 23 sjemeništaraca te nekoliko redovničkih kandidatica. Od prošle školske godine splitsku Nadbiskupijsku gimnaziju pohađaju i osmorica sjemeništaraca trećoredaca koji su došli iz Zagreba kao i trojica dominikanskih sjemeništaraca.