U župi sv. Nikole u Metkoviću održana prva tribina u Godini milosrđa

„Što nam donosi Jubilarna godina milosrđa“ naslov je tribine koju je, u subotu 20. veljače u Pastoralnom  centru o. Ante Gabrića u župi sv. Nikole u Metkoviću, predvodio  dr. don Edvard Punda,  prof. KBF-a u Splitu. Ovo je prva u nizu tribina koje će se u ovoj župi održavati kroz Godinu milosrđa.

„U ovoj izvanrednoj Jubilarnoj Godini milosrđa papa Franjo ističe da čovjeku ništa nije tako potrebno kao Božje milosrđe, jer bez milosrđa nikada ne možemo sebe do kraja prihvatiti“, rekao je u uvodnom dijelu prof.  Punda. Citirajući riječi iz knjige pape Franje „Božje je ime milosrđe“  i knjižice „Poniznost“ naglasio je poniznost pape Franje koji se priznaje grješnikom kojemu se Bog smilovao, a  priznati sebe grešnikom može onaj tko je bliže Bogu i koji zna da ga Bog ljubi takvog kakav jest te da mu je u Isusu Kristu sve oprošteno. „Nekada smo toliko opterećeni nepravdama koje nam drugi čine, da sami postajemo nepravedni. Put kršćanstva je - smatrati druge većima od sebe. Krist od nas traži milosrđe i ne osuđuje nas zato što smo nemilosrdni prema drugima. Takvi smo  jer nismo do kraja iskusili da je Bog milosrdan. Ponizan i mudar čovjek je onaj koji zna da može učiniti grijehe i da, ako Bog digne ruku s njega neće biti dobar, a mi smo često uvjereni u svoju pravednost“, istaknuo je dr. Punda i nadodao da Bog kršćanina nije oslobodio nepravdi nego mu je dao put kako podnositi nepravdu.

Fotografije: Antonija Menalo

Pojašnjavajući logo Božjega milosrđa, rekao je, kako je Isus Krist radi nas sišao u najveću udaljenost koja postoji  između stvorenja i Boga. Tako razumije sve naše udaljenosti i pomaže da mi možemo biti sigurni jer koliko god bili udaljeni od Boga, uvijek se možemo vratiti. „Godina milosrđa dolazi nam u pomoć da razbije tešku sliku napornoga kršćanstva gdje se odnos prema Bogu rješava u tome koliko smo izmolili, učinili, ono što ja činim za Boga, nego Bog za mene. Sv. Augustin kaže da milosrđe  čini da se mijenjamo. U tom smislu milosrđe nas vraća u život, daje nam snagu da činimo stvari kakve nikada nismo mogli činiti. Milosrđe je za ozbiljnog vjernika, za pobožnog čovjeka koji ide redovito na misu i pobožnosti, milosrđe ga čini pravim vjernikom koje se neće uspoređivati s drugima, koji se neće držati bolji od drugih, koji će uvijek gledati sve s poniznošću“.

Naglasio je da nam milosrđe pomaže da shvatimo da nismo prepušteni samima sebi, nego Bogu te ponovio riječi pape Franje koji potiče vjernike da  pronađu svoje grijehe i rado odlaze na ispovijed, znajući da time razveseljavate Boga. „Godina milosrđa je izvrsna prilika za doći tražiti pravi mir s Bogom, prilika da idete po potpuni oprost kroz hodočašće i djela milosrđa“, poručio je prof. Punda.

Časna s. Marijana Cvitanović svjedočila je kako je djeci na vjeronauku u školi ispričala da Isus s križa oprašta grijehe onomu  kojemu svećenik nije dao odrješenje te kako djeca prihvaćaju i razumiju Godinu milosrđa.

Na samom kraju zahvalu prof. Pundi izrekao je župnik don Davor Bilandžić koji je najavio i narednu mjesečnu tribina koja će se održati 15. ožujka. Predavač će biti don Hrvoje Dragun, župnik iz Opuzena. Također je istaknuo da će, po završetku ovog ciklusa tribina u listopadu, biti organizirano  hodočašće župljana u Padovu na grob sv. Leopolda Mandića.