Božićna poruka nadbiskupa Barišića „Betlehemsko Dijete – Lice Božjeg milosrđa“ predstavljena medijima

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić susreo se s novinarima te je predstavio svoju božićnu poruku, „Betlehemsko Dijete – Lice Božjeg milosrđa“ u utorak 22. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

U svojoj poruci nadbiskup je stavio naglasak na obitelj, temeljnu stanicu svakog naroda i društva. „Draga braćo i sestre, slavimo Božić svetoj godini milosrđa. Ljubav Božja očitovala nam se u Betlehemskom Djetetu. Papa Franjo u jubilejskoj buli naziva Radosnu vijest upućenu betlehemskim pastirima i svima nama – „Lice milosrđa“. Doista, Betlehemsko Dijete je vidljivo lice Božjeg milosrđa koje je radi nas i radi našega spasenja postao čovjekom. Postade povijest u štali, zaogrnut plaštem poniznosti, jednostavnosti i siromaštva. Dolazi nam po jednoj, ali svetoj, nazaretskoj obitelji. Betlehemsko Dijete i obitelj najbolje se prihvaćaju i razumiju. Božić je doma u obitelji. U obitelji se događa, slavi i nalazi prostor za blagost i nježnost milosrdne ljubavi. Dok je u društvu riječ 'milosrdna ljubav' postala nerazumljiva i strana, u obitelji se ona još uvijek prepoznaje kao izričaj materinskog jezika. Brzo se uči i iskustveno doživljava. Milosrdna ljubav nosi obitelj, a obitelj je unosi u društveno zajedništvo“.

Nadalje, nadbiskup Barišić progovara o krizi društva koja ugrožava i sami temelj društva-obitelj. „Mentalitet individualizma i sebičnosti razara obitelj i povećava broj siromašnih, slabih i suvišnih. Obitelj danas trpi rane i osjeća bolesti društva. Uz redovite, svakodnevne poteškoće - nezaposlenost, mala primanja, podstanarstvo – obitelj se predstavlja kao nešto staromodno, zaostalo, mjesto nasilja. Obitelj je ugrožena u svom 'biti zajedništvo muškarca i žene'. Štoviše, pokušava se relativizirati, pa čak i zamijeniti nekim novim i čudnim oblicima zajedništva. No, uza sve to obitelj, primarna stanica društva, uvijek ostaje kriterij normalnosti te mjerilo duhovnog i tjelesnog zdravlja osobe i društva. Stoga je potrebno zaštititi ovu 'kralježnicu' zajedništva kako bi obitelj mogla izraziti svoju ljepotu i ostati temelj zdravog društva otvorenog životu i budućnosti“.

Nadbiskup je istaknuo da je obitelj najuspješnija odgojna i obrazovna škola milosrđa i ljubavi, koja za sebe ne traži zasluge, nagrade, plaću, jer je to ljubav bez naplate i milosrđe bez cijene. Kazao je kako milosrdna ljubav omogućava da istina dođe na svjetlo i poput anestezije nam pomaže prihvatiti istinu i podnijeti njenu bol. „Betlehemsko Dijete - Lice Božjeg milosrđa – želi bez nasilja i povrede osvijetliti tame i zablude naše samodostatnosti, relativizma i sebičnosti. Želi biti radosna vijest i reći nam istinu o nama i o našoj povijesti. Istinu o našem životu i o budućnosti naše povijesti. Istinu o Bogu i čovjeku“. Napominjući kako živimo u svijetu moći, nasilja, osvete i pravde jačega sa svojim „istinama“ naglasio je da, kao što kaže sv. Toma, pravednost bez milosrđa je osveta. „Milosrđe je temelj pravednosti, a pravednost svoju puninu nalazi u milosrđu. Dimenzija milosrđa duboko je upisana u srce svakog čovjeka. Lice Božjeg milosrđa – Betlehemsko Dijete – želi nas ojačati da progledamo čistim pogledom i iskrenim srcem prepoznamo Njega u potrebnima i da sami u svojoj sredini postanemo prisutnost njegova lica. Milosrđe je put na kojem susrećemo Boga i čovjeka; izvor je radosti i mira i svijest da smo prihvaćeni i ljubljeni bez obzira na naše slabosti i grijehe“.

Pozvao je da, u ovoj jubilarnoj godini Božjega milosrđa, Betlehemskom Djetetu otvorimo vrata svoga srca i svoga doma kako bi njegova prisutnost u našim obiteljima učinila da i obitelji postanu prostor djelatnog milosrđa. „Želimo da On, Lice Božjeg milosrđa, blagoslovi sve naše obitelji i uveća veselje i ljepotu obiteljskog zajedništva. U svjetlu milosrđa naslućujemo i rješenje tolikih naših poteškoća, osobnih i obiteljskih, pa i društvenih i svjetskih. Lice Božjeg milosrđa želi umnožiti naše radosti i podijeliti naše nevolje, s nama graditi zajedništvo, jačati našu vjernost, poticati solidarnost i zauzimati se za slobodu i dostojanstvo bližnjega… Jezik milosrđa, govor je to, dragi roditelji, kojeg vaša djeca trebaju naučiti i razumjeti. I kad pomislimo da nema izlaza i da je sve propalo što se godinama ulagalo i gradilo, snaga milosrdne ljubavi čuda stvara. Milosrdna ljubav liječi i ono što se činilo nemogućim. Ona je sposobna povratiti odbjegle, osloboditi zarobljene, približiti udaljene, otvoriti zatvorene, motivirati ravnodušne. Jezik milosrdne ljubavi riječju i gestom predajte vašim sinovima, kćerima, unucima... svima“.

S željom da  Božić u jubilarnoj godini bude radostan i osvijetljen Licem Božjeg milosrđa, a Nova godina bogata mirom i ljubavlju, prožeta milosrđem i pravednošću, ispunjena poštenjem i čestitošću, nadbiskup je svima zaželio sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2016. godinu.

Nakon predstavljanja poruke, nadbiskup je s novinarima ostao u kratkom razgovoru te im darovao prigodan dar, sliku loga Godine milosrđa kojeg je izradio o. Marko Rupnik.

VIDEO: Božićna poruka nadbiskupa Barišića