Č. s. Vlatka Topalović nova ravnateljica Caritasa Nadbiskupije Split

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić imenovao je č. s. Vlatku Topalović, novom ravnateljicom Caritasa Nadbiskupije Split. S. Vlatka je redovnica Hrvatske provincije Sv. Ćirila i Metoda Družbe sestara Službenica Milosrđa, a službu ravnateljice Caritasa preuzela je u ponedjeljak 26. rujna. Primopredaji je nazočio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, koji je u ime nadbiskupije zahvalio dosadašnjem ravnatelju gospodinu Slavku Jerončiću, koji je tu službu vršio 8 godina (2008.-2016.).

Ohrabrivši je u novoj službi, nadbiskup Barišić uručio je dekret s. Vlatki te je naglasio da Caritas u našem vremenu, na poseban način u Godini milosrđa, svjedoči ljubav Krista – lica Božjega milosrđa za sve one koji su u potrebi.

Caritas Nadbiskupije Split aktivno djeluje više od 40 godina, a osobito se iskazao za vrijeme Domovinskoga rata brinući o prognanicima i izbjeglicama, koji su sigurnost privremenoga doma našli na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Danas ima mnogo programa koje Caritas podupire: pučka kuhinja, bonovi za obitelji slaboga imovinskog stanja, podjela odjeće i obuće, prikupljanje drva za ogrjev, više od 70 stipendija daje za učenike i studente, kroz brojne izvanredne intervencije i programe poboljšanja stambenih uvjeta izlazi u susret najpotrebnijima. Caritas ima i mali kućni hospicij gdje najtežim bolesnicima u njihovim domovima dostavlja najsuvremenije bolničke krevete, potom ima Dječji Caritas, koji obiteljima s djecom osigurava dječju hranu, odjeću, pelene i ostalu opremu za djecu. Caritas Nadbiskupije vodi i Sigurnu kuću, koja je sklonište za žene i djecu, žrtve obiteljskoga nasilja gdje im se osim smještaja pruža duhovna i psihološka pomoć. Caritas Nadbiskupije Split ima i brojne druge programe, a za svoje je djelovanje primio više nagrada i priznanja.