Blagdan sv. Stjepana na splitskom Sustipanu

Župljani Meja i splitski vjernici, po staroj tradiciji u velikom broju i ove su godine sudjelovali u svečanoj misi na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, 26. prosinca u crkvi na starom splitskom groblju Sustipan na Mejama, jednom od najljepših gradskih predjela na južnim padinama Marjana. Blagdansko euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u suslavlju sa fra Žarkom Relotom, župnikom župe Sv. Stjepana pod borovima i sa don Gabrijelom Kamberom, nadbiskupovim tajnikom.

Crkva Sv. Stjepana na starom sustipanskom groblju, uz temelje stare samostanske benediktinske trobrodne crkve iz 11. stoljeća. Današnja je crkva  sagrađena 1814. godine pod upravom Nadbiskupskog sjemeništa jer su 1699. godine dobra sustjepanske benediktinske opatije pripala, odlukom Svete Stolice, tek osnovanom splitskom sjemeništu. Ona je od 1826. godine bila grobljanska crkva. U crkvi je šest antičkih stupova koji su se prije vjerojatno nalazili u staroj crkvi. Crkvom je sve do osnivanja župe 1967. godine upravljalo Nadbiskupsko sjemenište, a nakon osnivanja povjerena je franjevcima konventualcima. Naslovnik župe je Sveti Stjepan „pod borovima“, da se tako počasti uspomena na benediktinski samostan Sv. Stjepana iz 11. stoljeća, po kojemu je Sustjepan dobio ime, a u srednjovjekovnim dokumentima samostan se nazivao Sveti Stjepan pod borovima. 

Čestitavši Božić i zaštitnika sv. Stjepana nadbiskup je kazao da su benediktinci u 11. st. posvetili ovu crkvu sv. Stjepanu prvomučeniku, prepoznavši njegovu veliku vjerovjesničku ulogu te slijedeći ga kao vjerni i hrabri svjedoci Božića i Radosne vijesti na ovim prostorima u tom dobu. U propovijedi je govorio o snazi mučeništva i progonu kršćana kako u prvim stoljećima kršćanstva tako i danas.

U svjetlu blagdana sv. Stjepana, koji je na neki način druga strana stvarnosti Božića - umiranje za novo rađanje – podsjetio je na Stjepanovu vjeru u Isusa Krista koje se ni po cijenu vlastitoga života, mučenja i kamenovanja, nije htio odreći. „Krv mučenika sjeme je novih kršćana“, ta slavna Tertulijanova izreka još jače zvuči danas, na blagdan svetog Stjepana, Prvomučenika. Mučeništvo uostalom i spada na samu narav kršćanskog svjedočenja, kazao je nadbiskup. Samoga Isusa Krista pokušali su ubiti devet puta kako donose evanđelja i na kraju je završio svoj zemaljski život smrću na križu.

Nadbiskup je podsjetio na memoriju koju nose stupovi crkve na Sustipanu ali i onih osam stupova splitske katedrale koji potječu iz Egipta a stari su više od 4000 godina. Upitao se što li sve pamte ti „nijemi svjedoci“? Jesu li vidjeli Isusa kad je pred Herodom s Josipom i Marijom bježao u Egipat? „Progoni sa sv. Stjepanom nisu zaustavljeni. Nastavili su ih Rimljani sve do Dioklecijana, pa poslije u kršćanskoj Europi i u našoj sredini za vrijeme bezbožnog komunizma. I danas“, nastavio je nadbiskup, „u 50 zemalja diljem svijeta 100 milijuna kršćana izloženo je svakodnevno progonu, izgonu i gubljenju života. Kršćani su najviše izloženi progonima, možda zato jer kršćanstvo u sebi ima snagu prognati samo zlo? Oproštenje je ono koje pobjeđuje zlo. Isus je oprostio. Sv. Stjepan je oprostio. Kršćanstvo je najjače, upravo, u progonima. Kad smo slabi onda smo jaki u Bogu.“ Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je usmjerio svoj pogled na Božić poželjevši vjernicima da ga ne zarobe u proslavi, kićenju i kupovini nego da ga otvorena srca slave svakoga dana.

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao mješoviti župni zbor pod vodstvom Sretana Bogdana i uz orguljašku pratnju Petre Ćaleta, riječ zahvale nadbiskupu, ministrantima, zboru i svima koji su uzveličali slavlje, uputio je župnik fra Žarko. Nadbiskup se nakon mise zadržao u razgovoru sa vjernicima čestitavši im blagdane ali i imendan svima koji nose ime sveca. Na području župe ima oko 3.800 stanovnika, a sjedište župe Meje u samostanu je konventualaca uz splitsku crkvu Sv. Frane. Župa sv. Stjepana, koja sljedeće godine obilježava pedesetu obljetnicu ustanovljenja na splitskom predjelu zvanom Meje, još uvijek svoj liturgijski život živi u neprikladnim uvjetima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...