Splitska župa sv. Andrije apostola na Sućidru proslavila 25. obljetnicu postojanja

Župa sv. Andrije apostola na Sućidru u Splitu proslavila je 25. obljetnicu postojanja prigodnim duhovnim i kulturnim programom u devetnici pred blagdan svoga zaštitnika. Na blagdan sv. Andrije u srijedu, 30. studenog središnje misno slavlje u župnoj crkvi sv. Andrije predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa župnikom don Ivanom Čotićem i ostalim svećenicima.

„Ovdje smo se okupili kako bismo zamolili Gospodina da kao što je 25 godina vodio korake ove župe – započevši s prvim župnikom pok. don Petrom Đonlićem – i dalje prati naše misli i djela svojim blagoslovom“, kazao je župnik Čotić na početku misnoga slavlja. „Rasli smo u tim vremenima prateći život naše domovine od skloništa pa do slobode. Zahvaljujemo Gospodinu na tim divnim djelima. U duhu adventa želimo zahvaliti za 25 godina života ove župe i moliti ga za budnu budućnost ove Crkve“, kazao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje.

U svojoj je propovijedi nadbiskup u središte stavio lik svetog Andrije (Prōtoklētos – prvopozvani). Propovijedao je u Maloj Aziji (današnja Turska), a išao je sve do Rumunjske, Ukrajine i Rusije. Vratio se u Grčku i u Patrasu 60-e godine završio mučeničkom smrću. Razapet je na križu koji se danas naziva Andrijin križ. Svojim je životom duboko ušao u Isusov život, njegovu muku i smrt, kazao je nadbiskup.

Koristeći se mjestima u Svetom pismu (Ivanovo evanđelje) gdje se Andrija spominje, potaknuo je nazočne da slijede njegov primjer. Andrija je doveo svoga brata Šimuna Petra Gospodinu, pronašao je dječaka koji je imao pet kruhova i dvije ribe, a jednako tako je i Grke koji su došli u Jeruzalem odveo k Isusu. U tom je surječju nadbiskup naglasio: „Čitav naš kršćanski život, bez obzira što radimo, određen je Isusovim pozivom: 'Dođi i slijedi me!'. Tu je naš identitet. Isus je svakoga od nas pozvao u život i svatko od nas ima poziv, bilo da je riječ o pozivu oca, majke, liječnika, činovnika, trgovca ili sl. To je poziv u kojem nas Gospodin želi vidjeti svojim i poziva nas da ga slijedimo. Ne možemo ga pretrčati niti ići ispred njega. Andrija nam pruža pravi primjer za nasljedovanje. On je adventski svetac. Ne zaustavlja se nego odgovorno analizira situaciju i čini što može.“

Nadbiskup je, osvrćući se na vrijeme došašća, nazočne potaknuo na ljubav i milosrđe, osobito prema siromašnima i potrebnima, stavljajući naglasak na one koji su gladni ne samo kruha nego i Boga, Božje riječi, smisla i vrednota. „Svaki dan čitamo vijesti u novinama, na portalima. Gladni smo vijesti. Tražimo nešto pa se razočaramo jer uočavamo da informacije ne mogu utažiti našu glad i žeđ. Stoga, posegnimo za onim što nas može zasititi i nahraniti, a to je Riječ Božja i susret s Gospodinom“, naglasio je mons. Barišić dodavši: „Mi smo bogati siromasi. Imamo bogatstvo a ne znamo da je bogatstvo. Nije pitanje hoćemo li Riječ Božju studirati i shvatiti nego hoće li nas ona zahvatiti?“ Poručio je nazočnima da žive ovo vrijeme došašća susrećući Isusa i slijedeći ga, kako bi im advent bio blagoslovljen, radostan, božićni. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor.

Župa sv. Andrije na Sućidru osnovana je 1. siječnja 1991. godine i povjerena je svjetovnim svećenicima, a prvi župnik bio je don Petar Đonlić. Na području župe prigodom osnivanja nije postojao nikakav vjerski objekt, pa je privremena župna kapela sv. Andrije apostola otvorena u atomskom skloništu osnovne škole u kojemu se župno bogoslužje obavljalo sve do izgradnje nove župne crkve. Sućidar je dobio ime po srednjovjekovnoj crkvici Svetog Izidora, koja je u 13. stoljeću pripadala nadarju Prvostolnog kaptola. Crkvica se prvi put spominje 1096. godine, a po nekim pronađenim ostacima može se zaključiti da je podignuta u 9. stoljeću  Već je početkom 17. stoljeća bila u ruševnom stanju. Posve je srušena za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je njezino kamenje upotrijebljeno za vojna utvrđenja. Budući da se na teritoriju župe od davnine štovao sv. Izidor, odlukom ustanovljenja župe on je proglašen suzaštitnikom župe.

Nakon skoro dva desetljeća od osnutka župa na Sućidru dobila je svoju crkvu sv. Andrije i pastoralni centar koje je 2010. godine posvetio nadbiskup Barišić. Župa ima oko 10.700 stanovnika, a već deset godina župnik je don Ivan Čotić, koji ističe da se osjeća sve manji broj krštenih, prvopričesnika i krizmanika. Prije deset godina kada je došao u župu na Sućidar prosječno je godišnje bilo oko 85-90 prvopričesnika i krizmanika a sada ih ima oko 70-75. Međutim, unatoč tome župa je poznata po brojnim zajednicama i aktivnostima, humanitarnim pothvatima mladih i po osvajanjima prvih mjesta na nadbiskupijskim i vjeronaučnim olimpijadama osnovnih škola.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...