Split: Misa u čast svete Cecilije

U sklopu proslave 800. obljetnice utemeljenja Reda propovjednika koja se održava od 22. do 25. studenoga u crkvi Sv. Dominika u Splitu, u utorak 22. studenoga slavljena je euharistija blagdana svete Cecilije, djevice i mučenice. Svečanu misu uz pjevanje klape HRM „Sveti Juraj", predslavio je voditelj galerije „Vinko Draganja OP" fra Ivan Iko Mateljan uz koncelebraciju župnika fra Luke Prcele i gvardijana samostana Gospe od zdravlja fra Jakova Begonje.

Propovijed je fra Iko posvetio svetoj Ceciliji, koju mnogi glazbenici smatraju svojom nebeskom zaštitnicom. Prema pučkoj legendi rođena je početkom 3. stoljeća u Rimu, u plemićkoj obitelji, kazao je fra Iko. „Svoj kratki život darovala je Kristu u svojoj punini. Čeznula je za obraćenjem pogana i slavljenju Krista – Alfe i Omege svega stvorenoga. Podnijela je mučeničku smrt a svoje bogatstvo darovala je siromašnima. Zajedno s mužem pomagala je nevoljnima u duhu i tijelu", kazao je fra Iko. Potom je istaknuo kako je sv. Cecilija zaštitnica glazbe i glazbenika koju umjetnici redovito slikaju s nekim glazbalom u ruci. Najčešće je uz orgulje, iznad kojih je anđeo koji kao da govori što će svirati i pjevati. Slutila je blizinu anđela čuvara. To joj je davalo hrabrost da istine kršćanske vjere odvažno svjedoči. „Začuđujuća je ljepota anđela. Anđeo Gabrijel navješćuje novo stvaranje utjelovljenjem Božjeg Sina. 'Raduj se milosti puna'… Anđeli upućuju pastire da pohode tek rođenoga Boga u liku djeteta i sve uz pjesmu: 'Slava Bogu na visini, i mir ljudima koje ljubi'. Slava Bogu, a mir ljudima! Na početku javnog djelovanja anđeli služe Isusu u pustinji. U uskrsno jutro anđeli kazuju ženama: 'Zašto tražite živoga među mrtvima! Uskrsnuo je!' Anđeli i nama poručuju: 'Ne bojte se!' – kao što je i sveti Ivan Pavao II. kazao u Rimu kad je izabran za papu: 'Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!'", rekao je fra Iko te naglasio kako je njezin život i mučenička smrt kojom potvrđuju riječi velikog Tertulijana: „Mučenička krv sjeme je nove Crkve." „I kaže nam svjedočenje iz njezina doba da se ubrzo po njenoj smrti krstilo više od 400 duša! Stoga slaviti spomendan svete Cecilije znači slaviti pobjedu ljubavi nad mržnjom i svime što mržnja prouzrokuje".

Na je kraju fra Iko poručio: „Budimo zahvalni Bogu na daru svete Cecilije i na istini da ona i danas nadahnjuje mnoge duše da slave Boga i vrsnim glasom i glazbalima skladnim. Neka i naše pjevače vrsne klape 'Sveti Juraj' i dalje nadahnjuje da pjesmom daju slavu Bogu a ljudske duše unose božanski sklad!"

Nakon misnog slavlja, a u sklopu obilježavanja 800. obljetnice utemeljenja Reda propovjednika, klapa HRM „Sveti Juraj" održala je u crkvi cjelovečernji Cecilijanski koncert na kojem su izvedena djela domaćih i stranih autora.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.