Blagdan sv. Klementa, zaštitnika Makarske

Ovogodišnja proslava blagdana sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se 21. studenoga u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st., tradicionalno je počela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka.

Večernju misu prvog dana trodnevnice predvodio je don Jure Bjeliš, ravnatelj Nadbiskupijskog sjemeništa, uz nazočnost nekolicine sjemeništaraca koji su tom prilikom iznijeli svoja svjedočanstva o životu u sjemeništu i pripremi za svećeničko zvanje. Drugog dana trodnevnice propovijedao je don Ante Mateljan, profesor na splitskom KBF-u. U sklopu proslave istog je dana u katedralnoj crkvi predstavljena zbirka pjesama „Onkraj vidljivoga" don Ante Žderića, donedavnog župnog vikara u makarskoj katedrali. Prema stoljetnoj tradiciji posljednjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Jakoslav Banić, župnik u župi Dubrava – Sitno Gornje, otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te predstavnici gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem. Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

Najsvečanije je bilo u ponedjeljak 21. studenoga, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uz nazočnost gradskih i županijskih predstavnika na čelu sa županom Zlatkom Ževrnjom. Koncelebraciji je prethodila procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu u kojoj je uz nadbiskupa i trinaestoricu svećenika Makarskoga dekanata sudjelovao i veliki broj vjernika. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je sve pozvao na obiteljsko okupljanje oko Kristova stola u zajedničkoj molitvi i nasljedovanju brojnih kršćanskih mučenika. Nadbiskup Barišić stoga je propovijed i započeo osvrtom na drevnu kršćansku tradiciju čašćenja mučenika koji su poput Klementa dali svoj život za Krista i vjeru.

„Među 340.000 kršćanskih mučenika čija su tijela pokopana u rimskim katakombama svoje mjesto našao je i sv. Klement. Premda je biografija ovog mučenika nepoznata, siguran sam da je Klement, kao i mnogi drugi 'bezimeni' sveci dobro znao svoje 'pravo ime'. Njegova herojska smrt svjedoči nam da je s ponosom nosio ime kršćanina i bio spreman dati svoj život za Krista", rekao je nadbiskup Barišić, pozivajući vjernike na dublje promišljanje o potrebi svjedočenja naše vjere u aktualnom vremenu.

Ocjenjujući današnju društvenu percepciju kao nepovoljnu za praktične kršćane, nadbiskup je veliki dio propovjedi posvetio analizi tzv. kulture smrti koja se, prema njegovim riječima, ocrtava i u nastojanju pojedinih društvenih struja da kao narod zaboravimo na naše pokojne koji nisu dostojno ukopani.

„U mjesecu studenom koji započinje sjećanjem na naše drage pokojne, ne možemo zaboraviti i sve one koji su svoje zadnje počivalište našli kao žrtve zločina na Ovčari i u Hudoj jami. Ukoliko se želimo olako okrenuti prema budućnosti te pritom zaboraviti na taj tragični dio naše prošlosti, gradimo društvo koje svoje vrijednosti promatra tek kroz prizmu artikala i potrošne robe. Želimo li doista biti svjetlo svijeta kroz svakodnevnu vjerničku praksu moramo krute religijske obrasce zamijeniti živom vjerom kao osobnim susretom s Bogom, istaknuo je nadbiskup, pozivajući okupljene vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca „koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka".

Svečana koncelebracija u makarskoj katedrali u povodu svetkovine sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.