Blagoslov obnovljene crkve Bezgrješnog Začeća BDM u Gornjoj Podstrani

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u nedjelju, 30. listopada euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Gornjoj Podstrani, najveće crkve u Poljičkoj republici. U koncelebraciji je bio župnik don Ivica Barišić, župni suradnik don Ivan Kešina i don Ante Rako.

„Liturgija je spoj neba i zemlje, a u ovoj obnovljenoj crkvi doživljavamo ozračje neba na zemlji“, kazao je nadbiskup na početku misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor, pučki pivači iz Podstrane i Klapa „Praska“. U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o simbolici susreta Isusa i nadcarinika Zakeja u Jerihonu, bogatom gradu u kojem se Isus do tada nije zaustavljao. Pozvao je vjernike da pogledaju krije li se u njima Zakej, nadcarinik koji se obogatio na račun drugih i koji je egoistično gradio život u materijalnome. Isus je, na putu prema svojoj muci i smrti, ušao u Jerihon i kao da je tim činom htio prihvatiti na sebe cijelu grješnost toga grada, odnosno grijeh svakoga čovjeka, naglasio je nadbiskup. „Njegov susret sa Zakejom, čovjekom niska rasta govori nam o Isusovoj želji da se susretne sa svakim čovjekom, pa i onim niske ljudskosti kako bi ga obratio. Jer Isus sam za sebe kaže da je došao potražiti izgubljeno i oživjeti zamrlo. Mi smo dio Gospodinova plana“, kazao je nadbiskup te nastavio: „Isus je ušao u Zakejevu kuću i taj čin izazvao je brojna negodovanja i mrmljanja drugih. Međutim, Isus ni jednom riječju nije ukorio Zakeja, ali ga njegov pogled i zagrljaj promijenio. Isusova prisutnost je za Zakeja bila spasonosna i darovala novi smisao njegovom životu. Zakej širokogrudno dijeli siromasima polovicu svoga imanja i vraća četverostruko ljudima kojima je uzimao iz svoje pohlepe. Zahvaćen milosrđem, ide iznad pravde na razinu milosrđa.“ U tom je svjetlu nadbiskup upitao: Jesmo li mi u ovoj Godini milosrđa susreli Gospodina i promijenili svoj život?“ Izrazio je nadu da je ova „godina bila samo trening da ne bude samo godina nego vrijeme milosrđa u našem životu“.

Na kraju je svoje propovijedi nadbiskup čestitao župniku i župljanima na obnovi crkve, u koju su oni utkali svoju vjeru i kulturu. „Vaši pradjedovi i prabake dolazili su na ovo mjesto da bi se susreli s Gospodinom i iz toga su susreta i odnosa izlazili promijenjeni. Danas je ovdje srce obnovljeno i obitelj oživljena“, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

S obnovom crkve krenulo se prije tri i pol godine (2013. g.) za vrijeme tadašnjega župnika don Petra Dukića. Sve je obnovljeno osim oltara, čija je skorašnja obnova u planu. Izvođač restauratorskih radova (unutarnjih i vanjskih) je tvrtka „Kvinar“ iz Podstrane, a stolarske radove izveo je župljanin gosp. Toma Čule. Cijela crkva je oslikana tj. vraćena je u izvorni oblik kakva je bila prije 50-ih godina prošloga stoljeća kada su je komunisti obojili u bijelo. U crkvi se održava bogoslužje 1. nedjeljom u mjesecu i za veće blagdane (sv. Ante – Dan općine, Bezgrješno Začeće BDM – zaštitnica crkve). Crkva je obnovljena uz pomoć župljana, Splitsko-dalmatinske županije a najvećim je dijelom (s oko 2 i pol milijuna kuna) sudjelovala Općina Podstrana na čelu s načelnikom Mladenom Bartulovićem. Obrativši se nazočnima na kraju misnoga slavlja načelnik Bartulović podsjetio je na povijest crkve istaknuvši da je ona povijesno, kulturno i crkveno dobro.

Stara župna crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije nalazi se u sredini starog sela Podstrane. Današnja crkva jednim svojim dijelom potječe iz 1777. godine, kada je stara crkva srušena i podignuta nova. I ta je crkva tijekom vremena postala malena, pa je 1896. godine crkva povećana i dobila današnji oblik. U crkvi je 5 oltara od mramora i kamena. Veliki je oltar izrađen u baroknom stilu. Pokrajni oltari na južnoj strani lađe posvećeni su sv. Juri i Dušama u čistilištu, a na sjevernoj strani lađe su oltari Gospe od Ružarija i Gospe od Bezgrešnog Začeća. Na oltarima se nalaze slike, odnosno kipovi njihovih naslovnika. Prva crkva, koja je prethodila ovoj današnjoj i svim njezinim prethodnicama, bila je vrlo stara i pretpostavlja se da je postojala prije turske okupacije.

Riječ zahvale svima koji su sudjelovali u obnovi, ali i u euharistijskom slavlju uputio je župnik don Ivica Barišić. „Mnoge su generacije u ovoj crkvi crpile snagu za život. Koliko je samo molitava, suza, žrtava ova crkva primila to samo Bog zna. Obnova naše crkve tražila je i vremena, muke, rada i financija. Dovoljno je naglasiti kako je u zadnjih nekoliko godina naša crkva jedan od najvećih zahvata što se tiče sakralnih objekata u konzervatorskoj struci“, kazao je župnik Barišić te dodao da nas ova crkva sada još više potiče na sabranost i molitvu te vraća temeljima i izvoru života Isusu Kristu. U znak zahvalnosti dvije mlade župljanke u narodnoj nošnji Poljičke republike darovale su nadbiskupu prigodni dar, domaće proizvode i sliku Blažene Djevice Marije. Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana, koje je prije 109 godina osnovao don Petar Car, izvelo je himnu „Lijepa naša“, a slavlje se nastavilo uz prigodni domjenak ispred crkve.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...
„Božić je blagdan susreta Boga s čovjeka i susret čovjeka s čovjekom. Božić je blagdan obitelji. U obitelji smo rođeni, ...
U splitskoj katedrali sv. Dujma, u srijedu 13. prosinca, svečano je proslavljen blagdan sv. Lucije mučenice i djevice. ...
Adventska duhovna obnova u Svetištu i Župi Čudotvorne Gospe Sinjske održana je od 7.-9. prosinca 2023. godine, a ...