Biskup Komarica na proslavi blagdana sv. Luke u Otoku

Otočani i njihovi gosti, svečanom procesijom i svetom misom, proslavili su 18. listopada blagdan sv. Luke evanđeliste, zaštitnika župe Otok, koji se ujedno obilježava i kao Dan općine Otok.

Svečanu euharistiju i procesiju predvodio je banjolučki biskup, mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju otočkog župnika fra Miroslava Ančića, dekana Cetinskog dekanata i triljskog župnika don Stipu Ljubasa, sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža te ostalih svećenika podrijetlom iz Otoka i iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

U molitvi i s radošću, više stotina vjernika u koloni krenulo je za križem i župnim barjakom uz kip sv. Luke kojeg su nosila četiri muškarca iz Otoka po imenu Luka. U svečanoj procesiji u svojim odorama sudjelovali su članovi dječjeg župnog zbora, Udruge reraša i guslara Otok, časne sestre, mlađi uzrasti NK OSK, djeca u narodnim nošnjama, čelništvo Općine predvođeno načelnikom Brankom Samardžićem i izaslanik mandatara Andreja Plenkovića, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja sa suradnicima.

Na početku propovijedi, biskup Franjo Komarica izrazio je zahvalu župniku fra Miru Ančiću na pozivu da predvodi euharistijsko slavlje. U propovijedi biskup Komarica je govorio o sv. Luki, jednom od evanđelista, njegovom životu i poslanju. Banjolučki biskup veći dio propovijedi posvetio je značenju vjerovanja u Boga, jer Bog je taj koji je naš put, put života, put za obitelji i slobodu čovjeka. „Ima onih koji su za neke druge bogove razarali mnoga mjesta, protjeravali ljude s njihovih ognjišta, tjerali ih da vjeruju kako Bog ne postoji. Događalo se to i u Hrvatskoj, u mojoj banjolučkoj biskupiji i na drugim mjestima diljem svijeta. U tom vremenu nedostajalo je više ljudskosti, poštovanja, mnogi su te narode zaboravili kada im je bilo najteže. Međutim, gdje god da su otišli ili ostali, nije ih napustio onaj najvažniji, a to je Bog. Treba više ovakvih svečanih trenutaka jer ovo u Otoku je za divljenje, jedinstvo, vjera, molitva, zajedništvo, ovo je primjer svima kako jedna kršćanska hrvatska zajednica slavi svoga zaštitnika i štuje svoju vjeru i voli sve Hrvatsko“, kazao je uz pozdrave na kraju banjolučki biskup Franjo Komarica.

Na kraju misnog slavlja, župnik fra Miroslav Ančić u svom obraćanju zahvalio je predvoditelju misnog slavlja biskupu Komarici, svećenicima koji su koncelebrirali na misi, zboru, čelništvu Županije i Općine te predstavio novog pastoralnog pomoćnika – fra Marija Lemu. U znak zahvalnosti za boravak u otočkoj župi, načelnik Općine Branko Samardžić i predsjednik URIG-a Marko Perković uručili su prigodne darove biskupu Komarici, umjetničku sliku i košaru s domaćim proizvodima. Ovom prigodom otočki pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra kazivao je svoju novu pjesmu posvećenu Otoku.

Nakon svete mise položeni su vijenci kod spomenika stradalim Otočanima. Vijence su položili župan Zlatko Ževrnja, dožupan Luka Brčić, načelnik Otoka Branko Samardžić te izaslanstva braniteljskih udruga s područja općine Otok.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...