25. obljetnica posvete crkve Sv. Josipa u Glavini Donjoj

U župi sv. Franje u Imotskom posebno je svečano bilo u nedjelju, 16. listopada, kada je proslavljena 25. obljetnica posvete područne crkve Sv. Josipa koja se nalazi u pripoljskom dijelu župe u naselju Glavina Donja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili imotski gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović te samostanski i župni vikar fra Zoran Kutleša.

U svojoj homiliji nadbiskup Barišić povezao je slavlje obljetnice posvete crkve sv. Josipa, koja je prostor posvećen bogoslužju i molitvi, s nedjeljnim misnim čitanjima u kojima se govori upravo o molitvi. Posebno je istaknuo molitvu Mojsija na brdu dok su se Izraelci borili s Amalečanima. Taj nam događaj ponajprije govori da svaka istinska molitva zadire u sve pore ljudskog života, odnosno povezana je s konkretnom životnom stvarnošću.

Mons. Barišić istaknuo je Mojsijeve uzdignute ruke kao simbol molitve. Dok su ruke bile uzdignute, Izraelci su pobjeđivali, a kad su ruke bile spuštene, Izraelci su gubili. Naš je ljudski život obilježen trajnom borbom, borbom za dobro, odnosno za istinu, pravdu, obitelj, život... Ako u toj borbi ruke nisu uzdignute, tj. ako našu borbu ne prati molitva, onda sigurno gubimo, onda zlo jača i odnosi pobjedu.

Citirajući jednoga židovskog pjesnika koji je rekao da njegov narod nije gubio zbog manjka oružja niti pobjeđivao zbog obilja oružja, nadbiskup se osvrnuo na borbu za hrvatsku slobodu i nezavisnost. U molitvi uzdignute ruke branitelja i čitavoga našeg naroda učinile su da, unatoč premoći neprijatelja u naoružanju, pobijedimo i izborimo toliko željenu slobodu i mir.

Na kraju je naglasio da je sv. Josip zaštitnik Hrvatskog sabora i čitave Domovine, kao i Glavine Donje u kojoj danas slavimo srebrni jubilej crkve posvećene njemu. Preporučio je zagovoru i zaštiti sv. Josipa čitav hrvatski narod, a osobito Glavinu Donju da svi živimo po Božjoj volji u miru i radosti.

Prije svete mise, za vrijeme koje je pjevao Mješoviti zbor župe Imotski pod ravnanjem s. Sofije Vuković, djeca i mladi iz Glavine Donje održali su kratki uvodni program, koji su s njima pripremile i uvježbale učiteljice iz područne škole u Glavini.

Na kraju euharistijskog slavlja prisutnima se obratio gvardijan zahvalivši svima koji su zaslužni za izgradnju i uređenje crkve sv. Josipa, u kojoj se svake nedjelje i svetkovine slavi sveta misa, a subotom održava vjeronauk za djecu i mlade iz tog mjesta. Zahvalio je svima koji su doprinijeli svečanosti proslave 25. obljetnice posvete crkve, na poseban način nadbiskupu Barišiću koji se rado odazvao na slavlje i uputio svoju pastirsku riječ vjernicima.

Ideja o gradnji crkve u Glavini Donjoj nastala je već šezdesetih godina prošlog stoljeća kad su mještani iz brdskog predjela počeli graditi kuće u polju, čime je naselje polako raslo te se osjetila potreba za filijalnom crkvom u tom dijelu imotske župe. Zahtjev za gradnju crkve upućen je nadležnim državnim tijelima 19. veljače 1986., kad je gvardijan i župnik bio pokojni fra Ante Madunić. Zbog nesklonosti tadašnjih vlasti dozvola je izdana tek 3. veljače 1989. Kamen temeljac postavljen je 18. ožujka iste godine. Naime, te je godine Cvjetnica bila 19. ožujka, tako da se Sv. Josip slavio dan ranije.

Nakon više od dvije godine gradnje crkvu je u nedjelju 25. kolovoza 1991. posvetio tadašnji splitsko-makarski nadbiskup mons. Ante Jurić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.