Župa Materinstva BDM na Brdima obilježila 50 godina postojanja

Župa Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima proslavila je u nedjelju, 9. listopada, pedesetu obljetnicu postojanja. Svečano euharistijsko slavlje u novoj župnoj crkvi predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, u suslavlju sa župnikom don Darkom Matijevićem i prvim župnikom na Brdima don Alojzijem Bavčevićem.  

Čestitavši župniku i župljanima ovaj veliki dan, nadbiskup Barišić je istaknuo kako je ova obljetnica radostan događaj za sve žive i preminule vjernike s ovog područja koji su pod zagovorom BDM utkali sebe u duhovnu i materijalnu izgradnju župe.

Proslava ovog zlatnog jubileja bila je prigoda prisjetiti se teških uvjeta u kojima se župa rađala te neprikladnog prostora u kojem se odvijalo bogoslužje. Župa je osnovana 15. kolovoza 1966., a njezino je otvorenje bilo 11. listopada iste godine, na blagdan Materinstva Bl. Djevice Marije, u kapeli sv. Dujma u Dujmovači. Sve je započeto u vremenu komunizma koji je za vjernike bio posebno težak. Bogoslužje se odvijalo u prizemlju jedne kuće, na koje se s vremenom nadogradio kat za stan i župni ured. Dok prizemnica nije kupljena, vjernici su se na misu i molitvu okupljali u kapelici sv. Dujma u Dujmovači.

„U tom malom prostoru jedne kuće zajedno su molili vjernici Brda, ali i današnjih župa sv. Mateja s Ravnih Njiva koja je osnovana 1993. godine te sv. Marka na Neslanovcu koja je ustanovljena 1994. godine. Nije čudno da je ta prvotna obiteljska crkva – majka župa Materinstva BDM, rodila dvije nove župe koje nose imena apostola. Koje li ljepote i simbolike u tome“, istaknuo je mons. Barišić te još dublje proniknuo u sliku majke Marije i apostola Ivana pod križem. Rekao je kako nam Isus s križa daruje svoju majku za našu duhovnu majku, te da apostol Ivan predstavlja svakoga od nas. Time smo postali Isusova braća i od tada do danas među nama se događa životna, obiteljska povezanost. Pozvao je sve okupljene da se zapitamo primamo li Krista u svoj život - osobno, obiteljski i društveno. „Sam Krist kaže da su njegova braća i sestre te njegova majka oni koji slušaju i vrše volju Očevu. Isus nam daje dostojanstvo svoje obitelji, zato bi jedina naša molitva Majci trebala biti da i mi živimo poput nje rađajući Krista u svom životu. Na to smo pozvani - da donosimo Gospodina u ovom vremenu i prostoru i nosimo ga drugima“, zaključio je. Na samom kraju nadbiskup je zaželio da svi od srca zahvalimo Gospodinu za proteklih 50 godina te da ne gledamo samo na prošlost već da zajednicu na Brdima vidimo u ljudskoj i kršćanskoj perspektivi, da bi budućnost znali obogatiti sadržajem, životom i odnosima s bližnjima i s Bogom.

Prigodne riječi uputio je i župnik don Darko Matijević koji je čestitao župljanima ovaj veliki jubilej  zaželio da „živa crkva na Brdima cvjeta i raste pod zaštitom BDM“. Misno slavlje pjesmom su animirali župni zbor, dječji zbor i zbor mladih.

Ova mlada splitska župa za proslavu se pripremala bogatim duhovnim i kulturnim programom od petka 30. rujna do 9. listopada. Svaku je večer u devetnici u župnoj crkvi bila molitva krunice, prigoda za ispovijed i sveta misa nakon koje je organizirano klanjanje, predavanja, susreti ili koncerti. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.