Proložac proslavio sv. Mihovila

Blagdan sv. Mihovila, svoga župnog patrona, vjernici župe Proložac svečano su proslavili na njegov blagdan u četvrtak 29. rujna 2016., a slavlje su osim mnogobrojnih župljana uveličali i imotski policajci te učenici osnovne škole koje i ovoga sveca slave kao svog zaštitnika.

U župnoj crkvi posvećenoj svetom arkanđelu, borcu protiv zla, koncelebrirano euharistijsko slavlje je počelo procesijom oko crkve i kroz selo, na kojem su imotski policajci u pratnji vjerničkog mnoštva ponijeli urešeni kip nebeskog zaštitnika.

Uz župnika fra Vinka Gudelja i još šest svećenika, svečanu svetu misu predvodio je fra Ivan Jukić, pastoralni suradnik u župi Proložac.

U svojoj propovijedi istaknuo je vrebanje zla u svijetu i među mladim ljudima. Istaknuo je da zlo nastaje onda kada čovjek nije svjestan da je nazočno i kada zlo uvjeri čovjeka da ljudsko vrijeme je nadoknadivo i povratno. Posebno se osvrnuo i na proslavu kojom policija časti današnjeg sveca kao svoga zaštitnika. Prisjetio se posebno dana Domovinskog rata kada su hrvatski redarstvenici odigrali vrlo važnu ulogu, a sve pod zaštitom sv. Mihovila, borca za Božju stvar. Upravo ta njegova hrabrost trebala bi biti vodilja svom vjerničkom puku da ne odustaju u svojim ciljevima, da se bore za ono dobro i potrebno za zdravu obitelj i društvo- naglasio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao Mješoviti zbor pod ravnanjem s. Terezine Bašić, svima se zahvalio župnik fra Vinko Gudelj, a potom je pozvao sve vjernike da nakon misnog blagoslova ostanu ispred crkve na „derneku“ kojeg je obogatio folklorni nastup učenika osnovne škole pod ravnanjem njihove profesorice Dine Garac.

Za proslavu sv. Mihovila župljani su se pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Zoran Kutleša, fra Mladen Prolić i fra Željko Tolić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...