Sebišina- ­Runovići: Proslava Presvetog Imena bl. Djevice Marije

Blagdan Presvetog Imena bl. Djevice Marije u mjestu Sebišina (župa Runovići), gdje se u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja nalazi kip Bl. Djevice Marije, proslavljen je u nedjelju 11. rujna 2016.

Procesiju u 12 sati kroz crkveni okoliš i mjesno groblje te sv. misno slavlje predslavio je fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar u Imotskom, a suslavio je župnik fra Mladen Prolić. U procesiji Gospin kup nosili su mladići - Toni Alerić, Ante Glavota, Ante Bilić i Luka Bilić, crkveni barjak nosio je Robert Glavota, a križ Ivan (Iko) Bilić.

Na misi se okupio lijep broj Sebišana te nešto vjernika iz Runovića. Preko mise pjevali su članovi Mješovitog župnog zbora pod pratnjom gđe. Marije (Maje) Biočić.

Fra Zoran je u propovijedi pojasnio kako je blagdan Presvetog Imena Bl. Djevice Marije u Opći rimski kalendar uvrstio papa Inocent XI. 1684. god u spomen na pobjedu kršćanske vojske na turskom vojskom u bitci kod Beča koja je bila 1683. god. Poljski kralj Jan Sobjeski stavio je kršćansku vojsku pod zaštitu Bl. Djevice Marije i u ime Marijino krenuo na osvajače. Pobjeda se pripisala Marijinu zagovoru. Propovjednik je rekao kako ime Marijino svaki dan spominjemo u našem katoličkom pozdravu „Hvaljen Isus i Marija“ te da ovaj naš lijepi katolički pozdrav moramo sačuvati. Ime „Marija“ na hebrejskom jeziku znači od „Boga ljubljena“. Stoga je lijepo kad roditelji daju djeci ime Marija, Marijan, Marijoi dr. „Nalazimo se u Godini milosrđa Božjega. U molitvi 'Zdravo kraljice' obraćamo se Bl. Djevici Mariji riječima, 'Zdravo kraljice, Majko milosrđa'. Marija je rodila Isusa Krista Spasitelja, lice milosrđa Oca nebeskoga. Kao što se u Kani Galijeskoj na svadbi zauzela za mladence i njihove obitelji, tako se i danas Marija zauzima za Crkvu i za vjernike, svoju djecu od Boga ljubljenu“, istaknuo je.

Na kraju mise župnik fra Mladen čestitao je Sebišanima današnji njihov blagdan te se zahvalio predvoditelju misnog slavlja fra Zoranu Kutleši.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...