Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić održao je u nedjelju 18. prosinca u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 150 redovnica iz 4 provincije i 17 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupijski delegat fra Petar Lubina, koji je tom prigodom izgovorio prigodno uvodno slovo.

„Lijepo nas je vidjeti okupljene kao dio mjesne Crkve na četvrtu nedjelju došašća pod okriljem Dobre Majke na Dobromu, koju nam predbožićnih dana i bogoslužje posebno stavlja pred oči kao uzor iščekivanja Rođenja Gospodinova“, kazao je fra Petar te nastavio: „Dok se pripremamo za Božić, zaokupljeni smo mislima o Isusovu dolasku na zemlju i kako se priključio u Božje djelovanje u povijesti.“ „Ono što se dogodilo pojedincima u susretu s Isusom dok je prolazio zemljom čineći dobro, događa se i nama danas, pa je i naša zadaća: spustiti se i zaroniti u sebe, u svoje biće, vidjeti Gospodina i njega susresti. Zato ne smijemo dopustiti da se utopimo u društvo u kojem živimo, niti se dati voditi njegovim načinom razmišljanja i življenja. Kao nasljedovatelji Isusovi, svojim stilom života proročki smo glas i slika zagrobnog života suvremenog društva“, istaknuo je, između ostaloga, delegat za redovnice Lubina.

Pozdravivši sve nazočne redovnice, ali i one koje nisu mogle doći nadbiskup Barišić je u svom duhovnom nagovoru stavio naglasak na ovo vrijeme priprave za Gospodinov dolazak, naglasivši da se advent svake godine želi produžiti i ranije započeti, komercijalizira se i gubi onaj središnji smisao priprave za susret s malim Isusom. „To onda nije Božji advent, nego advent trgovine, proizvodnje, plasirane robe, cijene, zarade, stvari. Svesti Boži na to, značilo bi svesti ga na puku proslavu. Naš mentalitet nameće nam činjenicu da ne slavimo Božić nego ga proslavljujemo, odnosno svodimo ga na jedan dan i ostavljamo ga u prošlosti. A slaviti Božić znači prihvatiti otajstvo Boga koji čovjekom posta i živjeti svakodnevno u zajedništvu s - Emanuelom – Bogom našim“, kazao je nadbiskup. Postavljajući – kako reče – stara i nova pitanja, upitao je: „Kako Božiću vratiti Krista i kako ćemo se mi vratiti i obratiti Kristu?“ U tom je surječju naglasio važnost drugoga u našem životu, kako ljudi tako još više Boga jer nismo samodostatni nego smo potrebni Boga i drugih. Podsjetio je na riječi poznatoga mislioca Pascala: „Čovjek nije dovoljan samome sebi.“ Kada čovjeku ne treba nitko pa ni Bog, riječ je o nedostatku vjere i povjerenja, upozorio je nadbiskup.

U nastavku je govorio o znakovima koji prate Božić i Isusov život a koji nam ostaju neshvatljivi te nas – kako reče – „skandaliziraju“: štalica, slama, križ. Veliki svemoći Bog rodio se u štalici, a umro na križu. To se ne može razumjeti niti shvatiti bez darovane Božje milosti i vjere ali i naše zauzetosti, sabrane molitve, sakramenata i riječi Božje, kazao je nadbiskup. Na kraju svoga govora osvrnuo se na redovničke karizme (čistoća, poslušnost i siromaštvo) koje su, također, često neshvatljive ljudima ovoga doba, te ih je u tom svjetlu potaknuo da ne posustaju i da ne upijaju mentalitet koji zagovara samodostatnost i površnost nego da snagu za potpunu predanost crpe iz svakodnevnoga dijaloga s Božjom riječju. U duhu nadolazećega blagdana Božića, dolaska Boga među nas, mons. Barišić je zaželio da i one budu „Emanuel“ za ovaj svijet, znak Boga naklonjenoga ljudima. Čestitajući im Kristovo rođenje, nadbiskup je redovnice ohrabrio da ostanu ponosne na svoj poziv, karizmu, poslanje i zajednice koje su oaze molitve i zagovora.

„U godini smo posvećenoj očevima. Otac – glava obitelji, pojam je snage, mudrosti, sigurnosti. Oče nadbiskupe, ovo zajedništvo Vas i nas redovnica grada Splita u ovo božićno vrijeme znak je naše privrženosti i potpore molitvom da budete pravi otac svakoj duši od Boga povjerenog Vam stada“, kazale su sestre dominikanke upućujući božićnu čestitku nadbiskupu Barišiću uime svih redovničkih zajednica. Tom prigodom uručile su mu i prigodni dar. Zahvalivši na čestitkama, molitvama i daru nadbiskup je dominikankama darovao krunice te je na sve redovnice zazvao Božji blagoslov.