Završni susret nakon vizitacije Biokovskog dekanata

Nakon što je tijekom korizme ove godine obavljena vizitacija župa Biokovskog dekanata, dana 19. listopada  2016. u župnoj kući u Vrgorcu održan je završni susret Splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića sa dekanom i župnicima toga dekanata. Na susretu su povrh  nadbiskupa sudjelovali generalni vikar don Miroslav Vidović i pastoralni vikara dr. Nediljko A. Ančić te dekan fra Vinko Prlić (Staševica) i svih osam župnika: fra Ivica Omazić (Vrgorac), don Marin Marčić (Stilja i Orah), don Dražen Radman (Dusina), don Pave Pavić (Ravča), fra Marko Bitanga (Kozica i Zavojane), don Ivan Periš (Župa Biokovska i Rašćane) i don Mate Munitić (Poljica Vrgorska).

Poslije zajedničke molitve, nadbiskup je pozdravio dekana, sve župnike i svoje suradnike koji su s njim došli iz Splita. Izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom vjernika na pastirskom pohodu i misnim slavljima u svim župama koje na kanonskoj vizitaciji obišao. Dekan je između ostalog istaknuo slogu i vrlo dobru suradnju svih svećenika dekanata. Zatim se pastoralni vikar osvrnuo na aktualno stanje u tom dekanatu koji je specifičan i najmanji od svih 13 dekanata koliko ih ima u nadbiskupiji. Trojica župnika pastoriziraju po dvije župe, većina je župa raštrkana, ima po nekoliko groblja i crkava, broj se vjernika posljednjih desetljeća uvelike smanjio jer su osobito mlađi odselili pa su ostali oni stariji, a djece je malo.

Ipak i te male zajednice nisu prepuštene same sebi nego imaju svoje svećenike koji za njih duhovno skrbe. Štoviše u posljednje vrijeme mnogo se ulagalo i  ulaže u obnovu crkava i župnih kuća. Nadbiskupija redovito pomaže nekim župnicima u financiranju osnovnih potreba u župi.

Generalni vikar je obavijestio okupljene svećenike o aktualnim događanjima u našoj nadbiskupiji i pozvao ih da se uključe u pripremu Trećeg nacionalnog susreta  hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. nakon čega su oni izabrali svojega dekanatskog  predstavnika u Organizacijski odbor za spomenuti obiteljski susret. U daljnjoj raspravi svaki je župnik po redu ukratko upoznao nazočne kolege te nadbiskupa i njegove suradnike  sa stanjem vjernika u svojoj župnoj zajednici, iznosio je svoja iskustva u dušobrižničkom radu, svoja postignuća i svoje planove, ali i neke probleme s kojima se susreće. Zajednički smo tražili odgovore na određena praktična  pitanja kao što je primjena nadbiskupova pisma o sprovodnoj praksi, organiziranje Caritasa u župi, zatim pitanje prostorije za oproštaj od pokojnika,  određivanje termina za krizmu ili pak obnova kapelice sv. Jure na vrh Biokova. Nadbiskup je između ostalog naglasio važnost da se u svakoj župi redovito i u određeno vrijeme slavi dnevna euharistija te da svaki župnik i u manjim župama ima ŽPV i ŽEV kao tijela suradnje koja  će mu pomagati u pastoralnom radu.
Svi su sudionici kako nadbiskup tako i župnici izrazili zadovoljstvo ovakvim otvorenim i bratskim susretom  nakon vizitacije koji ih ohrabruje u njihovu daljnjem svećeničkom radu. Sastanak je završio zajedničkim objedom  što ga je u župnoj kući u Vrgorcu priredio župnik domaćin fra Ivica Omazić.