Sestre Milosrdnice proslavile sv. Vinka Paulskoga

Sestre Milosrdnice Provincije Navještenja Gospodinova svečano su proslavile sv. Vinka Paulskoga, u utorak, 27. rujna u svojim samostanima u Splitu i u Sinju.

Obilježavanje svetkovine u Splitu započelo je svečanom jutarnjom molitvom Božanskoga časoslova te svetom misom koju je predslavio njihov kapelan fra Stanko Radić. Večernje misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u zajedništvu s fra Stankom Radićem, fra Žarkom Lučićem, predvoditeljem trodnevnice, te svećenicima prijateljima i suradnicima zajednice. Misi su prisustvovali članovi Udruge svetoga Vinka Konferencije sv. Duje, članovi Konferencije mladih i članovi Marijanske vinkovske mladeži kao i brojni vjernici. Pjevanje je animirao sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina.

U Sinju svečano euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež. Gvardijan se osvrnuo na proslavu krunjenja Gospe Sinjske te na njezin zagovor i poseban pogled milosti na Cetinski kraj u kojem ima veliki broj svećenika i redovnica od kojih najviše sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Kao što je živ spomen na Gospu i njezin zagovor, živa je i karizma sv. Vinka po velikom broju sestara koje su prepoznale svoj poziv u okrilju pogleda Majke od Milosti. Propovjednik je povezao sv. Vinka i njegovo djelovanje s papom Franjom i njegovim, uvijek iznova ponavljanim, poticajima na svim razinama o vršenju milosrđa prema siromasima i onima koji su najpotrebniji i na rubu društva. Papi Franji je jako važna i vrijedna i potrebna karizma sv. Vinka za današnje vrijeme i današnjeg čovjeka. Čuo je sv. Vinko, molitvu u zajedništvu, da nam udijeli svoju pronicljivost, svoj duh poniznosti, vjeru u providnost i ljubav prema onima koji su najpotrebniji, kako bismo danas mogli biti milosrdni ne na riječima, nego utjelovljeno milosrdni prema svakom čovjeku koji na bilo koji način vapi za milosrđem.