Održan susret mladih grada Splita na temu „Nada“

Mladi iz Hrvatskog Nadzemlja u srijedu, 18. siječnja 2017. godine, napunili su dvoranu Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu po prvi put u novoj kalendarskoj godini. Tema je bila „Nada“. „Krist - naša Nada“ geslo je ovogodišnjeg susreta mladih u gradu heroju Vukovaru pa je stoga s pravom otvoreno pitanje što je zapravo nada i kakva bi trebala bit nada jednog kršćanina.

Susret je pjesmom otvorio Skac Bend, a Nadzemlje prigodnom pjesmom o Vukovaru i filmom koji je parodirao vremensku prognozu. „Dok god ima nade, nema tko sreću da nam krade“ jedna je od misli voditelja prognoze te nam tako ciklona loših vijesti i crveni meteo alarm prikazani u njoj ne mogu nanijeti veliku štetu.

Gost predavač ovog susreta bio je don Mladen Parlov, duhovnik Hrvatskog Nadzemlja i profesor na KBF-u u Splitu, koji je pristao održati predavanje kako bi se susret nesmetano održao jer je planirani predavač zbog vremenskih neprilika bio onemogućen u dolasku iz Slavonije. Don Mladen je konstatirao kako Europa samu sebe zavija u crno nedostatkom nade, a i mladi sve više sumnjaju u svoje poslanje, a upravo ti mladi su nada Europe i naše domovine, tim ohrabrujućim riječima obratio se publici i pozvao ju na gradnju novoga života. Odgovorivši na pitanje: kako se nadati i koji je najsigurniji put? Kazao je da je zasigurno molitva. Ona u sebi ujedinjuje dvije teologalne krjeposti- vjeru i nadu.

Nakon predavanja prikazan je ozbiljni film snimljen po istinitom događaju „Dum spiro spero“. Govori o svećeniku koji je zbog neodavanja ispovjedne tajne u komunističkom režimu osuđen na smrtnu kaznu. Dok su hostese marljivo skupljale papiriće s pitanjima publike, predavač je odgovarao na pripremljena pitanja, a nakon njih uslijedila je igra humorističnog karaktera u kojoj se don Mladen dobro snašao. Igru je, kao i cijeli susret, humorom animirao dobro uigrani voditeljski dvojac.

Susret se lagano priveo kraju s nekoliko obavijesti iz Pastorala mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadzemljaši su ovaj susret iskoristili kako bi proglasili svoj novi projekt, kampanju „Usudi se“, otvorenim. Ideja se rodila iz istoimenog motivacijskog filma na kojem su sudjelovali Hrvatsko Nadzemlje i pater Ike Mandurić, a čija je naracija nastala iz pera bivšeg Nadzemljaša Josipa Ulića. Mladima se na samom svršetku obratio don Mihael Prović, povjerenik za mlade i studentski kapelan s nekoliko prigodnih riječi. Nakon završne meditacije, mladi su se zadržali na kratkom druženju upriličenom u atriju Nadbiskupijskog sjemeništa.

Sljedeći susret Hrvatskog Nadzemlja s temom „Valentinovo s Nadzemljem“ bit će po običaju humorističnog karaktera, održat će se 15. veljače 2017. godine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...