Otvorena izložba O. Vinka Drganje (1856.-1926.)

U sklopu proslave 800 obljetnice utemeljenja Reda propovjednika, koja se održava od 22. do 25. studenoga u župi i crkvi Sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu, u srijedu 23. studenoga euharistijsko slavlje posvećeno župnoj zaštitnici, uz pjevanje VIS-a „Darovi duha" i „Gospine ruže", predslavio je voditelj VIS-a Dominik fra Jozo Čirko.

Nakon misnog slavlja otvorena je izložba o dominikancu i slikaru fr. Vinku Mariji Draganji „Ja sam fr. Vinko Marija Draganja" u istoimenoj Galeriji u sklopu dominikanskog samostana u Splitu. U prepunoj galeriji, o izložbi su govorili upravitelj fr. Ivan Iko Mateljan, kustosica Ivana Svedružić Šeparović, akademski slikar Josip Botteri Dini i akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović.

„Pri proslavi 800. obljetnice utemeljenja dominikanskog Reda veseli nas da splitskoj, hrvatskoj i općoj javnosti možemo izložiti djela Splićanina, dominikanca i slikara fr. Vinka Marije Draganje o 160. godini njegova rođenja i 90. godini preminuća. Izloženih 35 djela, čuvanih u splitskom samostanu, samo je manji dio opusa Draganje čiji su likovni radovi našli mjesto u crkvama i samostanima, te u privatnim zbirkama Italije i Hrvatske. Vjerujem da ćemo u dogledno doba objelodaniti i sva dostupna djela", kazao je na otvaranju izložbe voditelj Galerije Mateljan.

Izložba iz zbirke slika Vinka Draganje obuhvaća 37 slikarevih djela koja do sada nisu predstavljena javnosti. Zbirka obuhvaća portrete, vizure Splita, scene iz svakodnevnog života, scene iz života samostana, pejzaže, mrtve prirode, sakralne teme. Sam slikar za života nikad nije priredio svoju samostalnu izložbu, a tek je manji broj djela izložio na skupnim izložbama i u izlozima na Narodnom trgu i u crkvi Sv. Katarine. Nakon smrti djela su mu se sporadično pojavljivala na lokalnim i nacionalnim retrospektivnim izložbama, a na njegov opus gotovo se potpuno zaboravilo. „Ovom izložbom stječemo ponovni i potpuniji uvid u život i djelo, pa i u život djela Vinka Draganje, kojemu u čast i ova izložbena dvorana nosi ime, nastojanjem njegove suvremene duhovne subraće, a posebice o. Ike Mateljana. Mi ovdje nećemo vidjeti do sada nepoznatih djela. Ali ćemo još jednom, na okupu, i u novom postavu, koji je za ovu prigodu složio i izložio akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, moći potpunije doživjeti ovaj slikarski opus", kazao je akademski slikar Josip Botteri Dini.

„Izložbom ove vrijedne i važne zbirke slika slikara svećenika dominikanca fr. Vinka Marije Draganje odajemo počast njemu, ali i čitavom nizu djela naše nepravedno zanemarene baštine", kazala je kustosica, viša savjetnica Ivana Svedružić Šeparović, iz konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu.

O. Vinko Draganja rodio se 1856. u Splitu. Potomak je splitske težačke obitelji s Lučca, u trećem razredu gimnazije pristupa dominikanskom samostanu Sv. Katarine. Teologiju uči u dominikanskom samostanu u Dubrovniku, gdje upoznaje fra Celestina Medovića s kojim razmjenjuje slikarska iskustva. U višim razredima gimnazije pohađa satove crtanja kod dr. Emila Vacchettija, kasnije prvog učitelja slikanja Emanuela Vidovića. Potom odlazi naukovati u zadarski samostan Sv. Frane, kod akademskog slikara fra Josipa Rossija. Slikarsko školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci, nakon čega se vraća u splitski samostan, gdje provodi ostatak života. Umro je 6. svibnja 1926. u Splitu.

Izložba će biti otvorena do 6. siječnja 2017.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...