Predstavljeno izdanje otpjevnih psalama „Pjevajte Bogu našemu“ fra Stipice Grgata

U Pinakoteci Franjevačkoga samostana Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu u srijedu, 5. listopada predstavljeno je u prigodi 80. obljetnice izgradnje crkve (1936.-2016.) i 70. obljetnice osnutka župe Gospe od Zdravlja u Splitu (1946.-2016), a u nakladi Liturgijsko-pastoralne revije Službe Božje, zbirka otpjevanih psalama mo. fra Stipice Grgata pod nazivom: „Pjevajte Bogu našemu“. Glazbeno knjižno izdanje otpjevanih psalama uz voditeljicu programa Suzanu Mihaljević predstavili su recenzenti knjige prof. mo. Blaženko Juračić i mr. sc. fra Domagoj Volarević te autor mo. fra Stipica Grgat. U glazbenom prilogu nastupili su uz orguljašku pratnju s. Zorislave Radić pjevači zborova Gospe od Zdravlja.

U knjizi na 388 stranica sa 176 psalama su doneseni otpjevani psalmi kroz sve nedjelje, svetkovine, blagdane i spomendane crkvene liturgijske godine ABC. Ova knjiga je mnogo više od samog pokušaja da se psalmima da stvarni značaj unutar slavlja kršćanskih otajstava. Knjiga je i doprinos koji je nadahnut i Konstitucijom o liturgiji Drugoga vatikanskoga sabora: 'Neka se skladatelji, prožeti kršćanskim duhom, osjećaju pozvanima njegovati sakralnu glazbu te povećavati njezino blago. Neka skladaju napjeve koji će se isticati značajkama prave sakralne glazbe i koje će moći pjevati ne samo veći pjevački zborovi nego će također odgovarati manjima, te će pripomagati u djelatnom sudjelovanju cijeloga vjerničkog skupa'.

„Autor ih je skladao dugi niz godina i to ponajprije za potrebe crkve Gospe od zdravlja u Splitu, gdje djeluje kao zborovođa, te za potrebe Franjevačke gimnazije u Sinju, gdje je djelovao kao profesor glazbene umjetnosti i zborovođa gimnazijskog mješovitog zbora. Upravo na tim mjestima psalmi su doživjeli svoju višekratnu izvedbu i provjeru, pa mogu, valjano poslužiti i drugima liturgijskim glazbenicima i zborovođama. „'Psalmi', od samih početaka kršćanskih zborovanja psalmi imaju važno mjesto u strukturi slavlja. Samo Sveto pismo nam jasno svjedoči kako još u apostolsko doba na kršćanskim skupovima pjevanje ima posebnu ulogu. 'Psalmima'. 'hvalospjevima', 'pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu'“, kazao je fra Volarević, te naglasio kako u ovome svjetlu zbirka psalama za sve nedjelje i dobar dio blagdana kroz crkvenu godinu zbilja je praktičan ne samo priručnik, već doslovno 'instrument, alat' za potpunija i plodonosnija slavlja naroda Božjega koji se okuplja slaviti Gospodina.

„Glazba je jezik i tko govori glazbenim jezikom njemu ne trebaju riječi jer glazba je iznad riječi naslanjajući se na smisao Riječi- Logosa. Stoga „nema ničeg težeg od pričanja o glazbi“ kaže Saint-Seans. Papa Benedikt XVI u temeljnim promišljanjima o Duhu liturgije nam veli ovako: „Pjevanje postaje pneumatski događaj u kojem se rađa crkvena glazba kao „karizma“, kao dar Duha Svetoga. Ona je  prava „glosolalija“ (govor u jezicima), novi „jezik“ koji dolazi od Duha. U njoj se događa „trijezna opojenost“ vjere jer su i Krist i Duh Sveti u stalnom suodnosu u novoj racionalnosti nadilazeći sve mogućnosti puke racionalnosti. Nadilaze se riječi , ali ne i prava Riječ, Logos. Pjev Crkve izvire u konačnosti iz ljubavi: Ljubav je ona najdublja zbiljnost iz koje se rađa pjevanje: „Cantare amantis est“, veli Augustin. Pjeva onaj koji ljubi. Duh Sveti je ljubav i on stvara pjesmu“, kazao je prof. Juračić. Govoreći zatim o otpjevanim  psalmima u liturgijskom slavlju nadodao je da iako nam se Bog u cijelosti daruje u Kristu, na poseban je način htio da ga upoznamo preko misterija psalama koji su puni Utjelovljene Riječi. „ Psalmi su zbir i sažetak svega onoga što je Bog objavio pa na poseban način u sebi sadržavaju Stari i Novi Zavjet, cijeli misterij Krista. Pjevajući psalme, Crkva pjeva svoj zaručnički himan sjedinjenja s Bogom u Kristu. Otpjevani je psalam čista i prava proklamacija Božje riječi. Zbog toga ulazi u samu strukturu liturgije. Riječi ukoliko se radi o dijalogu između Boga i njegova naroda“.

„Nijedno ozbiljnije ljudsko djelo ne nastaje slučajno ni odjednom. Svako djelo ima svoj početak i razvojni put nastajanja koji je obično dugo traje. To se može reći i o ovoj zbirci otpjevnih psalama Pjevajte Bogu našemu,koju večeras predstavljamo. Ova zbirka, dakle, nije nastala odjednom i slučajno, već je nastajala u vremenu i prostoru kroz punih dvadeset godina. Želim odmah reći da je ova zbirka nastala iz čiste liturgijske potrebe. Povod da je objavljujemo baš danas jesu vrlo važne obljetnice u samostanu i župi Gospe od Zdravlja. Naime, ove ćemo jeseni, u okviru devetnice Gospi od Zdravlja obilježiti 80. obljetnicu izgradnje crkve i 70. obljetnicu osnutka župe Gospe od Zdravlja. Zatim 100. obljetnicu rođenja hrvatskom slikara Ive Dulčića koji je oslikao velebnu fresku u našoj crkvi. Potom 25. obljetnicu smrti hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, koji je 1971. godine, u prigodi 25. obljetnice župe Gospe od Zdravlja, skladao Kantatu Gospi od zdravlja za soliste, zbor i orkestar,koji je iste godine ansambl HNK-Split praizveo u našoj crkvi. Dana 19. studenog ove godine, dakle, za mjesec dana, ponovno će solisti, zbor i orkestar HNK – Split nakon 45 godina izvesti to djelo u našoj crkvi. Svim tim obljetnicama pridružuje se evo, i izdanje ove zbirke otpjevnih psalama Pjevajte Bogu našemu, za koje se nadam da će, unatoč svemu, svatko u ovom uratku moći pronaći za sebe ono što mu odgovara, kazao je autor fra Grgat, te se na kraju zahvalio najprije Gospodinu Bogu za kojega su svi psalmi skladani na njegovu sve veću slavu, kao i svima onima koji su doprinijeli u radu i realizaciji ove zbirke.

Većinu otpjevnih psalama fra Stipica je objavio na web stranici Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Dio njih je objavljen i u nekim javnim glasilima, kao u Živom vrelu i Svetoj Ceciliji. No, sada su svi zajedno objedinjeni u posebnoj zbirci.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...